Forskaren: Ensamheten är ett jättestort problem

Publicerad 2020-06-24

De fick samhällets hjälp att gå under jorden och måste leva på hemlig adress och med påhittad livshistoria.
Nu protesterar de mot systemet.

Aftonbladets Kerstin Weigl har talat med 27 av dem för reportageserien ”Gömda kvinnor”.

Först beslutar myndigheterna att en person måste leva skyddad. Sedan kan de släppa ansvaret.

– Ensamheten är ett jättestort problem för de gömda kvinnorna, säger psykologiforskaren Sara Skoog Waller.

Sara Skoog Wallers nästa studie vid Högskolan i Gävle gäller social isolering och ensamhet, till exempel hos gömda kvinnor. Hon har tidigare kartlagt våld i nära relationer i länet. Hennes bild är att en gömd kvinna enkelt överges.

– Kvinnorna behöver både både frihet och trygghet. Annars blir livet outhärdligt, som ett fängelse på obestämd tid och med ett ständigt hot över sig.

Sara Skoog Waller oroas av en utbredd uppfattning att lika många män som kvinnor är våldsutsatta. Ett antal studier visar det. Själv menar hon att studierna är felgjorda, forskarna har mätt fel saker och under för kort tid. 

Psykologiforskaren Sara Skoog Waller.

– För att förstå kvinnors särskilda utsatthet måste man förstå något om våldet, som ofta är kontrollerande, systematiskt och långvarigt, säger hon.

Följden av de felaktiga studierna är en syn på våldet som “konflikter” och “samarbetssvårigheter” mellan två jämbördiga Den utsatta kvinnan görs medansvarig.

– Jag kan se att våldet förminskas i domstolar och det är till exempel mer regel än undantag att barnen måste träffa sin förövare.

Samhället lägger ansvaret på den utsatta kvinnan

Samhället lägger ansvaret för våldet på den utsatta kvinnan: “om bara fler kom ur relationen skulle allt bli bra”.  Så enkelt är det inte, menar hon. För vissa förvärras situationen efteråt. Därför ifrågasätter hon det etiska i att få fler att polisanmäla våld i nära relationer.

– Om vi vill att fler ska bli fria från våld måste vi också stärka samhällets stöd och skydd.

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!