Över 50 gripna vid Hongkong-protester

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-10

En person förs bort av polis i samband med demonstrationerna i Hongkong på tisdagskvällen.

Polisen i Hongkong har gripit 53 personer i samband med demokratiprotester under tisdagskvällen. Demonstranterna bröt mot förbudet mot större folksamlingar och skingrades med tårgas.

Demokratirörelsen samlade under tisdagskvällen hundratals människor i centrala Hongkong för att uppmärksamma årsdagen av inledningen på de stora protesterna, som har skakat Hongkong det gångna året.

Kravallpoliser kallades ut och använde tårgas för att skingra demonstranterna. Minst 53 personer, varav 36 män och 17 kvinnor, som deltog i protesterna greps, uppger stadens polis. Demonstranterna struntade i förbudet mot folksamlingar större än åtta personer som införts med anledning av coronaviruset, och de gripna misstänks bland annat för olaglig sammankomst och för att ha deltagit i en sammankomst som saknat tillstånd.

Protester mot säkerhetslag

Vid den första protestdagen den 9 juni förra året tog sig över en miljon demonstranter ut på gatorna för att protestera mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Pekingstyrda Kina. Det Pekingvänliga styret i Hongkong drog sedermera tillbaka förslaget, men oron för ökat inflytande från kommunistregimen i huvudstaden fanns kvar och protesterna fortsatte under flera månader.

De senaste veckorna har protester i staden blossat upp igen, den här gången mot en ny nationell säkerhetslag för Hongkong som bland annat riktar in sig på uppvigling och terrorism. Från Peking har det kommit utspel under året om att demonstranter i Hongkong ägnat sig åt just "terrorism".

Kritiker anser att lagen kan komma att användas för att tysta demokratiförespråkare och demonstranter och protesterna mot lagen väntas fortsätta.

Få detaljer

Detaljer om säkerhetslagen, och hur den ska användas, har ännu inte offentliggjorts. Men myndigheterna i både Peking och Hongkong säger att lagen endast kommer att rikta sig mot en mindre del bråkmakare.

Hongkongstyrets chefsminister Carrie Lam sade i ett uttalande på årsdagen att man inte har råd med mer av det kaos som har präglat staden under det gångna året.