Kritiserad norsk coronaapp delas i två

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-06-16

Norska appen Smittestopp får hård kritik. Arkivbild.

Norges smittspårningsapp pekades ut som ett skräckexempel, tillsammans med liknande appar från två andra länder, i en granskning av Amnesty International.

Strax innan granskningen skulle publiceras valde norska myndigheter att dra tillbaka appen. Nu meddelas att det digitala verktyget ska delas i två delar, som båda kräver separata medgivanden från användaren.

Norska folkhälsomyndigheten FHI meddelade på måndagen att man stoppar insamlingen av data i smittskyddsappen Smittestopp, samt raderar all data som hittills har samlats in.

Stoppet kom bara timmar innan människorättsorganisationen Amnesty skulle släppa en granskning av problemen med smittspårningsappar. Av elva granskade appar bedömdes Norges vara ett av de tre värsta exemplen, tillsammans med Kuwaits och Bahrains appar.

Norges statsminister Erna Solberg försvarade appen och sade att den kan bli viktig om ett nytt utbrott blossar upp, men betonade att FHI måste göra flera ändringar.

– Jag menar att vi måste kunna ha appen framöver, men Folkehelseinstituttet ska se om de kan göra ändringar i den som gör den mer i linje med det som Datatilsynet kan acceptera, sade hon till NTB.

"Kör över integritet"

Amnesty hade ett möte med utvecklingschefen för Smittestopp den 10 juni, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

”Bahrain, Kuwait och Norge har kört över människors integritet, med mycket invasiva övervakningsverktyg som går långt utöver vad som är motiverat i ansträngningarna för att ta itu med covid-19”, säger Claudio Guarnieri vid Amnesty i pressmeddelandet.

Organisationen anser att det är rätt beslut av Norge att gå tillbaka till ritbordet igen, och uppmanar de övriga två ländernas regeringar att göra detsamma.

Spårar i realtid

Amnesty är bland annat kritiskt till att apparna spårar användare i realtid via telefonernas gps och laddar upp informationen till en central databas. Datan kan enkelt kopplas till individer eftersom apparna kräver identifiering på olika sätt, i Norges fall ett telefonnummer.

Även Frankrike, Island och Förenade Arabemiraten använder ett centralt system, men där delas information om kontakt mellan mobiler eller motsvarande först när användare frivilligt rapporterar att de har symptom, eller på begäran av vårdmyndigheter.

Delas i två

För att få bukt med integritetsproblematiken meddelade den norska regeringen under tisdagseftermiddagen att appen ska delas i två delar – en för smittspårning och en för kunskapsinhämtning – vilka båda ska kräva separata medgivanden av användare.

– Nu säkrar vi att man kan använda appen utan att dela mer information än nödvändigt, säger Sveinung Stensland, hälsopolitisk talesperson för regeringspartiet Høyre, till NTB.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen