Sonen ber om nåd för sin 90-åriga pappa

Publicerad 2020-03-25

Den 90-åriga mannen avtjäna sitt straff på Salberga-anstalten.

Det är inte försvarbart att hålla en så gammal människa bakom lås och bom, det menar sonen till den 90-åriga man från Uppsala län som i fjol dömdes till fängelse efter att ha misshandlat sin sambo.

Nu har sonen vänt sig till regeringen för att att ansöka om nåd för sin pappa, det skriver nyhetsbyrån Siren.

I fjol dömdes en 90-årig man till ett och ett halv års fängelse för att ha slagit och tagit stryptag på sin partner i en bostad i Uppsala län. Nu vill sonen att pappan ska släppas med anledning av sin höga ålder och en kraftigt försämrad hälsa.

”Min far har under denna tid i fängelset avsevärt försämrats. Både fysiskt och psykiskt. Han behöver idag rullstol för att förflytta sig.”, skriver sonen i den ansökan om nåd som skickades in till regeringskansliet den 12 ars i år.

Domstolarna tog hänsyn till mannens höga ålder

I samband med rättegången har domstolarna tagit hänsyn till mannens höga ålder, och att han ska ha varit kraftigt berusad i samband med misshandeln som han begick i juni 2018.

Den 90-åriga mannen, som är hemmahörandes i Enköpings kommun, inställde sig först till Tillberga-anstalten i utanför Västerås, men flyttades senare till Salberga-anstalten i Sala där han ska avtjäna sitt straff.

90-åriga mannen fick föras med ambulans till sjukhus.

Kraftigt försämrad hälsa

Under tiden på Salberga-anstalten har dock mannens hälsa försämrats kraftigt, och nu vädjar sonen om att pappan ska släppas.

”Droppen var när man från fängelset ringde mig kvällen den 3/3 och meddelade att jag borde åka till Västerås lasarett, där min far var inlagd, och att det var osäkert om han skulle klara sig”, skriver sonen som inte tycker att det är försvarbart att hålla en så gammal människa bakom lås och bom.

Regeringen har ännu inte tagit ställning till den ansökan om nåd som skickades in tidigare i mars.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln