Närkontakt kan ge fängelse i Singapore

TT-Reuters

Publicerad 2020-03-27

Singapore inför hårda regler, bland annat för köande. Arkivbild.

Att vara närmare än en meter från en annan person vid en restaurang eller på ett shoppingcenter kan numera leda till fängelse i Singapore, som tar fortsatta krafttag i kampen mot coronaviruset.

Singapore är känt som ett land med många regler. Bland annat kan man straffas för att glömma att spola på en allmän toalett eller för att mata fåglar.

Numera har man också några av de hårdaste straffen i världen för brott mot de regler som har införts för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Att medvetet sätta sig närmare än en meter från en person på en allmän plats, eller att ställa sig närmare än en meter från någon i en kö, innebär att man kan få betala böter på motsvarande 70 000 kronor och sitta uppemot ett halvår i fängelse.

Men reglerna, som trädde i kraft på fredagen, har lett till en del förvirring bland invånarna i stadsstaten.

"Jag kan inte sitta mitt emot min son eller min fru heller? Kommer min son att fängslas? Han är bara sju", undrar en Facebookanvändare.

Hittills har 683 fall av personer som smittats av coronaviruset bekräftats i Singapore. Reglerna ska gälla fram till slutet av april.