Smugglade in litervis av amfetaminolja

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Mannen hade 7,89 liter amfetaminolja i bilen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen hade 7,89 liter amfetaminolja i bilen.

Bilisten passerade Öresundsbron men fastnade i tullen.

Då hittade man närmare åtta liter med amfetaminolja.

Nu väntar fängelse för mannen - som även utvisas från Sverige.

Den 36-årige mannen körde i september över Öresundsbron. Vid Lernacken i Malmö fick han stanna för en kontroll - och tulltjänstemännen gjorde då flera narkotikafynd.

Bilen visade sig ha ett lönnutrymme där mannen förvarade åtta stycken cylinderformade förpackningar med vätska i samt ett kilogram med paracetamol. Vätskorna beslagtogs och efter analys kunde det konstateras att de åtta förpackningarna innehöll 7,89 liter amfetaminbas, vilket är den amfetaminolja som används vid tillverkning av amfetamin.

Enligt Nationellt Forensiskt Center är det en mängd som vid maximal utvinning kan ge 7,6 kilogram amfetamin men att det beroende på framställningsprocess skulle kunna ge så mycket som 13,6 kilogram med amfetamin.

Skulle arbeta i Norge

Mannen, som kommer från Östeuropa, ska enligt egen utsago ha fått ett jobberbjudande i Norge och påbörjade därför färden mot Norden. Den man som erbjöd honom jobbet ska även ha försett honom med bilen för att kunna ta sig till Norge. Några mer uppgifter än mannens förnamn har han dock inte kunnat lämna.

Besöket i Norge ska enligt 36-åringen gått ut på att han skulle besöka arbetsplatsen för att därefter skriva på ett avtal om det kändes bra. Han ska också ha fått i uppdrag att leverera mat till arbetsplatsen och hämta upp tre arbetare som han skulle köra hem till Östeuropa efter sin korta visit i Norge.

Enligt 36-åringen ska han inte haft någon vetskap om att han utnyttjades för att transportera narkotika, och det är först i efterhand som han fått veta att det arbete han blivit erbjuden inte fanns i verkligheten.

Saknat förklaringar

För att mannen ska kunna dömas för narkotikasmuggling krävs det enligt Malmö tingsrätt att ”det är styrkt bortom varje rimligt tvivel att han haft uppsåt till att narkotikan funnits i bilen”. Tingsrätten menar att bevisningen mot mannen är stark och att han har lämnat besynnerliga bakgrundhistorier samt att uppdragets utformning var märklig.

Både resvägen och restiden är kartlagda och har inte kunnat förklaras av 36-åringen. Malmö tingsrätt menar även att det är otroligt att mannen utan någon som helst vetskap ska ha släppts iväg med en sådan stor mängd narkotika från en person han knappt känner och att har så pass liten kunskap om vart han ska.

Utvisas i 15 år

Mannens berättelse är enligt tingsrätten orimlig med oprecisa uppgifter. Att han har ändrat sina uppgifter i förhören menar de har det uppenbara syftet att han ville anpassa historien till utredningen. Den slutliga bedömningen blir därför att mannen gjort sig skyldig till narkotikasmuggling.

Tingsrätten har därför dömt honom till fem års fängelse för grov narkotikasmuggling. Utöver det döms mannen även till utvisning i 15 år.

Några fingeravtryck hittades inte på narkotikan, men Malmö tingsrätt menar att det inte är avgörande, då 36-åringen som transportör inte behöver ha deltagit i inlastningen alternativt att han använt sig av handskar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE