Sverige kräver att Iran kompenserar anhöriga

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikesminister Ann Linde (S) tänder ett ljus framför en minnesskylt med namnen på de som dödades i nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet i Iran.

NYHETER

Sverige, Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan kräver att Iran kompenserar anhöriga till dem som dödades när flight PS752 sköts ned.

Utrikesminister Ann Linde säger att identifieringen av offren befinner sig i slutfasen, men att det kan dröja innan alla är identifierade.

– Eftersom det är väldigt stor skillnad på var i planet man har suttit, hur kvarlevorna är, kan det ta tid. En del kan gå fort, en del kan ta mycket lång tid. Det får inte bli fel, när det väl är klart måste anhöriga vara 100 procent säkra på att de kvarlevor de får verkligen är deras nära och kära, säger Linde (S) till TT.

– När det gäller tidigare katastrofer har det kunnat ta år, men det kan också gå fortare naturligtvis.

Viktigast: Oberoende utredning

Torsdagens möte som hölls i Canada House i London mellan utrikesministrarna för de fem länder vars medborgare dödades, var det första sedan nedskjutningen den 8 januari. Linde säger att de enades om att jobba efter fem huvudspår.

– Det viktigaste är att vi får en oberoende genomgripande och transparent internationellt utredning för att ge alla anhöriga och alla andra svar på hur denna tragedi kunde ske, säger utrikesministern.

Även Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne lade stor vikt vid behovet av transparens när han redogjorde för vad utrikesministrarna har kommit överens om.

– Familjerna vill ha svar, alla länder som har samlats här i dag vill ha svar, och det internationella samfundet vill ha svar. Världen väntar på dessa svar och vi kommer inte att vila förrän vi får dem, säger Champagne.

Ska följa anhörigas önskan

Andra punkter på listan är att ländernas tjänstemän ska kunna resa in i Iran obehindrat för att ge konsulär hjälp, att identifieringen av offren sker enligt internationell standard, att de skyldiga ställs till svars, och att Iran kompenserar de anhöriga till offren.

Linde säger att Iran samarbetar med de fem länderna, och att Iran även har sagt att landet ska följa de anhörigas önskan om var offer med dubbelt medborgarskap ska begravas.

– De första tre dygnen förnekade ju Iran att det var deras ansvar, och då var det av naturliga skäl väldigt svårt. Nu när Iran har erkänt, tagit fullt ansvar, bett om ursäkt och sagt att man vill samarbeta fullt ut, så välkomnar vi naturligtvis det, och det är därför vi också har de här kraven på Iran, säger Linde.

PODD Megxit – krisen i det brittiska kungahuset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om krisen i det brittiska kungahuset och varför prins Harry och Meghan Markle vill lämna offentligenheten.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE