”Steker hellre fläskkotletter än blir Belarus president”

Publicerad 2020-08-09

Sviatlana Tichanouskaja är diktatorns värsta fiende.

När Belarus går till val på söndag har den 37-åriga tvåbarnsmamman oväntat blivit oppositionens huvudkandidat.

– Jag skulle hellre steka fläskkotletter hemma, sade hon nyligen vid ett valmöte.

Maken Siargej Tichanouskij, 41, arresterades och får inte ställa upp i presidentvalet i dag söndag. Då gick hustrun Sviatlana in i hans ställe, och godkändes den 14 juli som kandidat av den belarusiska valkommissionen.

Nu har hon på kort tid blivit oppositionens samlande namn, med två andra kvinnor vid sin sida. Den 30 juli lockade hennes valmöte i huvudstaden Minsk 63 000 deltagare — det största massmötet sedan landets självständighet 1991.

Allt tyder på att diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som enligt internationella valövervakare manipulerat varje val sedan han kom till makten 1994, inte kommer att lämna ifrån sig makten. Men hemmafrun Sviatlana gör sitt bästa för att störta honom.

– I så många år har vi levt i rädsla. Vi får inte säga vad vi vill, knappt stå och gå vart vi vill. Människor vill respekteras, inte behandlas som slavar, säger hon till Sveriges Radios Eko-redaktion.

Bara i sommar har mer än tusen fredliga demonstranter gripits i Belarus, och 200 av dem har tvingats sitta i häkte i upp till 15 dagar, enligt människorättsorganisationen Viasna.

Sviatlana Tichanouskaja.

”Jag var två år när den kackerlackan fick makten”

Många belarusier har helt enkelt tröttnat på den 65-årige diktatorn.

– Jag var två år när den där kackerlackan fick makten, säger en man i Sviatlana Tichanouskajas make Siargejs numera stoppade videoblogg.

Presidentkandidaten gick ut gymnasiet med guldmedalj, och studerade sedan engelska och tyska på universitetet, enligt ryska Wikipedia.

Nu är hennes och oppositionens mål att vinna valet, så att fria val kan hållas där alla oppositionskandidater som nu sitter häktade får ställa upp.

– Jag tänker fullfölja min uppgift och sedan träda tillbaka i tysthet, sade hon på ett valmöte nyligen enligt brittiska BBC.

Sviatlana Tichanouskajas valmöten har lockat massvis med deltagare.

Hon skrattade när hon berättade för sina supportrar att hon hellre steker fläskkotletter hemma än att bli president. Men snart blev hon allvarlig igen:

– Tror ni att jag inte är rädd? Jag är rädd varje dag. Men jag stiger upp, samlar mig, kommer över rädslan och fortsätter framåt, sade Sviatlana, som av säkerhetsskäl har skickat sina två barn utomlands.

Myndigheterna har förvånande nog släppt fram Tichanouskaja i både statlig tv och radio några gånger under valkampanjen. Samtidigt har diktatorn Aleksandr Lukasjenko på senare tid synts i tv-inslag med poliser som övar sig i att vattenbomba demonstranter.

– Han gör det för att skrämma belarusierna att inte protestera mer. Men det fungerar inte. Just nu försöker han övertyga alla om att han kommer att skjuta. Om det inte blir någon skottlossning kommer han att betraktas som svag. Men om inga skott avfyras, blir det hans politiska död, säger den politiska analytikern Aleksandr Feduta till tidningen Observer.

Aleksandr Lukasjenko.