Kallaste juli på 20 år i Uppsala

Publicerad 2020-08-05

Kallt och regnigt i juli. Faktiskt den kallaste i Uppsala på 20 år.

Kallt, kallare – men inte kallast.

Den som tycker att sommaren hittills har varit ovanligt kall har inte fel, enligt SMHI var juli-månad den kallaste på 20 år.

Större delen av landet har upplevt en kall juli-månad, och i Uppsala är det kallaste månaden på 20 år med en medeltemperatur på blygsamma 16,1 grader.

– Historiskt är det inte den kallaste juli-månaden, men det är kallaste juli sedan år 2000 då vi uppmätte en medeltemperatur på 15,8 grader, säger Marcus Sjöström, meteorolog på SMHI, som även påminner om ytterligare en kall sommar under 2000-talet.

– Även 2004 var det kallt i juli. Inte riktigt som i år, men inte långt ifrån.

Bara två högsommardagar

Bara vid två tillfällen har termometern i Uppsala orkat sig upp på temperaturer som påminner om någon form av högsommar.

– Den 16 och 17 juli uppmättes månadens varmaste dagar med en temperatur på 27 grader, men annars har det inte varit något vidare.

Den lägsta temperaturen som uppmäts under juli var på bara nio grader, men enligt Marcus Sjöström är det inget ovanligt.

– Det är ingenting som sticker ut. Temperaturen kan plötsligt sjunka kraftigt vid till exempel väderomslag.

89 millimeter regn har fallit över Uppsalaborna i juli.

Mer regn än normalt

Även nederbördsmässigt har det regnat mer än normalt. Under juli månad uppmätte SMHI 89 millimeter regn i och omkring Uppsala.

– Normalt för årstiden brukar vara 75 millimeter, så lite över det normala är det, men inte heller här är det något som sticker ut, fortsätter Marcus Sjöström.

Varmare väder på ingång

Om juli var kall ser augusti ut att bli betydligt varmare, och som Aftonbladet redan har rapporterat om är högsommarvärmen på ingång lagom till helgen.

– För den som gillar värme så har vi fått en bra start på augusti, och mer värme drar in framåt veckoslutet med temperaturen upp mot 30 grader.

Hur länge tror du värmen stannar den här gången?
– Som det ser ut så kan den nog bli kvar i alla fall under nästa vecka också.

Följ ämnen i artikeln