Experten: Risken för oskyldiga offer ökar

Jennifer Berg Eidebo/TT

Uppdaterad 2020-08-03 | Publicerad 2020-08-02

En tolvårig flicka sköts till döds natten till söndag, i en skjutning där hon av allt att döma inte var måltavlan.

Enligt kriminologen Mikael Rying kan risken för oskyldiga offer öka när brottsligheten blir allt mer oorganiserad.

– Det har blivit mer vilda västern, säger han till TT.

En tolvårig flicka skjuts till döds vid en bensinmack i Norsborg. En 18-årig kvinna i Råcksta skjuts ihjäl med ett automatvapen ämnat att döda hennes make. En 25-årig man i Johanneberg blir ihjälskjuten på väg till konsthögskolan.

De är alla tre så kallade oskyldiga offer. I snitt dör en person per år i brott där de inte är måltavlorna.

– I grova drag de senaste fem åren har det varit 170 personer som har blivit skjutna till döds i kriminella miljöer. Statistiskt sett skulle jag säga att det är fem av 170 som är oskyldiga, men det är illa nog, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Flera personer har lagt blommor på platsen där 12-åriga flickan sköts till döds.

"Har blivit vilda västern"

Vissa år är det ingen som dödas av misstag. Andra år är det två eller tre. Rying har inte sett någon ökning i antalet oskyldiga offer. Än.

– Om man skjuter vid en bensinmack, på en offentlig plats där det finns andra människor, då är det klart att risken ökar för att oskyldiga ska träffas.

Enligt Rying har den grova organiserade brottsligheten förändrats. I början på 90-talet mördades i snitt fyra personer per år i kriminella miljöer med skjutvapen, nu är det i snitt 40. Men brottsligheten har också ändrat karaktär.

– I början på 90-talet var det mycket knarkuppgörelser där någon sköts i ett garage eller en lägenhet. Sen kom mc-gängen under andra halvan av 90-talet med regler för både inträde och utträde. Det var ordning och reda inom dessa grupperingar. Sedan andra halvan av 00-talet började det bli mer vilda västern.

Polis säkrar spår vid bensinmacken där en 12-årig flicka blev skjuten.

Oorganiserad brottslighet

Nutidens organiserade brottslighet har färre regler, berättar Rying. Detta innebär att medlemmarna går med i och lämnar gängen mer, och att vapen blir lösningen på fler problem.

– Man pratar om grov organiserad brottslighet men jag skulle säga att det här är den mest oorganiserade brottsligheten vi har. Ju mer oorganiserat det blir desto mer ökar risken för att skjutningarna ökar och för att andra råkar illa ut.

När antalet oskyldiga offer ska räknas så finns det som med många andra brott en risk för mörkertal.

– Det kan finnas fler som vi inte känner till eftersom inte alla fall har klarats upp, säger Rying.