Iran och Turkiet upprörda över Israelavtal

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-08-14

USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten väcker skarpt ogillande från Iran och Turkiet, som beskriver det som skamligt och svekfullt.

Avtalet kommer att undertecknas i Vita huset i USA, uppger president Donald Trump.

"Abu Dhabis skamliga beslut att sluta en överenskommelse med den falska sionistregimen är ett farligt steg och Förenade arabemiraten och andra stater som står bakom det kommer att få ansvara för dess konsekvenser", lyder omdömet från Irans utrikesdepartement, enligt den iranska nyhetsbyrån Irna.

Enligt överenskommelsen som slöts i torsdags ska Israel och Förenade arabemiraten fullt ut normalisera sina relationer. Israel förbinder sig samtidigt att avhålla sig från nya annekteringar av palestinskt territorium. Det innebär att planerna på annekteringar på Västbanken, som var en del av Trumps kontroversiella fredsplan för Mellanöstern, åtminstone tills vidare läggs på is.

Olika bilder

Medan Abu Dhabis kronprins Mohammad Bin Zayid beskrev avtalet som ett stopp för nya annekteringar var dock Israels premiärminister Benjamin Netanyahu snabb med att understryka att man endast gått med på att skjuta upp planerna.

"Detta är ett hugg i ryggen på palestinierna och kommer att stärka enigheten i regionen mot sionistregimen", skriver iranska UD i sitt uttalande.

Det är bland annat gemensam oro över Irans inflytande och agerande i regionen som under de senaste åren lett till informella närmanden mellan Förenade arabemiraten och Israel.

Även Turkiet anklagar Förenade arabemiraten för att svika palestinierna.

"Historien och regionens invånare kommer inte att glömma, och aldrig förlåta, detta hyckleri från Förenade arabemiraten, där man sviker palestinierna av snävt egenintresse", skriver Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

Avtalet har kommit till med hjälp av medling från USA.

– Jag ser fram emot att vara värd för dem i Vita huset väldigt snart för att formellt underteckna avtalet, säger Trump och fortsätter:

– Vi kommer antagligen att göra det under de kommande tre veckorna.

Trump: "Enormt"

Israel har i dag bara formella förbindelser med två andra arabländer, Egypten och Jordanien. Trump antyder att det snart kan bli ändring på det.

– Det var något enormt som hände. Vi har mycket annat intressant på gång med andra länder som har att göra med fredsavtal och många stora nyheter kommer de närmaste veckorna, säger Trump.

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, säger att avtalet inte innebär att Israel har gett upp planerna på annektering.

– Det är helt enkelt någonting som kommer att skjutas upp till dess att vi gett freden alla möjligheter, säger han.

Handel och flyg

Trump själv uttrycker sig mer svävande.

– De (Israel) har gått med på att inte göra det. Jag tycker att det är väldigt viktigt. Det är en stor eftergift och det är en väldigt smart eftergift.

Avtalet har förkastats både av den palestinska paraplyorganisationen PLO och islamistiska Hamas.

Som ett resultat av avtalet väntas delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge fler muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De både länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.