Hermansson om friande domen: ”En seger för demokratin”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson frias från anklagelserna om grovt förtal.

Hon är lättad över domen som föll på tisdagen.

– Det känns väldigt glädjande och är en seger både för demokratin och för yttrandefriheten, säger hon.

Klockan 11 på tisdagen föll domen i Göteborgs tingsrätt.

– Det känns väldigt glädjande och är en seger både för demokratin och för yttrandefriheten. Det känns riktigt bra. Domslutet är ganska tydligt, att sådana här sorters diskussioner om åsikter ska vi inte ha i tingsrätten utan i media och i de politiska debatterna. Man kan inte bli stämd för förtal varje gång man uttrycker sig tydligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Trodde du att du skulle bli friad?

– Jag har inte uttalat mig tidigare eftersom det är onödigt. Men det känns väldigt bra. Det är ett rimligt domslut, skulle jag säga.

Den var under våren 2018 som Ann-Sofie Hermansson skrev flera blogginlägg där hon kommenterade en inställd visning av filmen ”Burka Songs 2.0”, som var planerad att äga rum samma vår. Totalt handlade det om sex olika blogginlägg där det före detta kommunalrådet i Göteborg beskrev de två kvinnliga debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil för ”extremister” som påstods ha ”försvarat terrorister”.

Kvinnorna skulle ha lett ett panelsamtal efter den planerade filmvisningen. De polisanmälde Hermansson, men åklagare valde att inte gå vidare med ärendet.

Kvinnorna stämde då Hermansson i ett enskilt åtal för grovt förtal. Enligt stämningsansökan skulle Hermansson haft som motiv att kränka kvinnorna på grund av deras muslimska tro.

Rättegången hölls i slutet av januari och i dag meddelade alltså Göteborgs tingsrätt att Hermansson frikänns.

Ska fira trotsa att dom överklagas

Kvinnorna som stämt Ann-Sofi Hermansson kommer att överklaga tingsrättens beslut.

– Vi delar inte den centrala bedömningen som tingsrätten har gjort, att begreppen extremist och extrema röster är rena värdeomdömen. Vi menar att det är sakuppgifter i förtalsbestämmelsens mening. Det är saker som klistras på människor för att baktala dem helt enkelt, säger kvinnornas ombud Silas Aliki till TT.

Hermansson säger att hon känner till att kvinnorna ska överklaga, men tänker ändå fira den friande domen.

– Nu ska jag prata på Brottsförebyggande rådets glesbygdskonferens i Stockholm. Sedan sticker jag hem till Göteborg igen. Eventuellt ska jag gå på musikdirektör Bengtssons Stenkakslounge på Marieholmsbåten i kväll, det brukar vara trevligt.

Eftersom Hermansson frias från anklagelserna om grovt förtal ska kvinnorna bakom stämningen även betala hennes rättegångskostnader på 190 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE