Bilderna visar förödelsen i Idlib-provinsen

800 000 på flykt undan nya strider i Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På tre månader har 800 000 människor flytt striderna i nordvästra Syrien – men ingen vet vart de ska ta vägen.

Situationen beskrivs som den värsta humanitära krisen sedan inbördeskriget startade för nio år sedan.

– Det är riktigt, riktigt akut, säger Katrin Kisswani, ordförande på Läkare utan gränser.

Omkring tre miljoner människor befinner sig på den yta som kallas Idlibprovinsen, och på landsbygden utanför Aleppo.

Många av dem är internflyktingar, omflyttade från exempelvis Aleppo när striderna där var som hårdast.

Andra är oppositionella, flera av dem extrema jihadister med kopplingar till terrorgruppen al-Qaida.

Det är dessa grupper som den syriska regeringsarmén, med stöd av ryska stridsflyg, nu vill krossa, och striderna har blivit våldsamma och mycket blodiga.

800 000 människor har flytt striderna i nordvästra Syrien på bara tre månader.
Foto: AP
800 000 människor har flytt striderna i nordvästra Syrien på bara tre månader.
Foto: AP
Väderförhållandena är mycket svåra i det bergrika nordvästra Syrien. Uppgifter finns om att små barn dött på flykt, men Läkare utan gränser kan inte bekräfta uppgifterna.

”Våldsamma attacker”

Många civila har hamnat i korselden. Läkare utan gränser har flera gånger larmat om att sjukhus bombats.

– Det är väldigt våldsamma attacker både från luften och från marken. Vi har sjukvårdsinrättningar som har stormats av oppositionsgrupper och andra. Vår personal bekräftar att det inte finns någon säker plats för dem att ta hand om patienter, säger Katrine Kisswani på Läkare utan gränser.

Samtidigt har 800 000 människor lämnat området på knappt tre månader, enligt FN.

– Det är en humanitär katastrof som pågår just nu, med 100 000-tals människor som flytt bara på några få månader, säger Katrine Kisswani.

Men vart de ska ta vägen är oklart. Turkiet, som ligger närmast, har stängt sin gräns mot Syrien.

Foto: AP
Många av de som flyr från Idlib är internflyktingar, och har flytt tidigare under det nio år långa inbördeskriget.

Viktig motorväg

– Väldigt många människor är fast mellan Idlib och den turkiska gränsen. De har ingenstans att ta vägen och fly vidare från. Det är dessutom vintertid och väldigt svåra väderförhållanden. Temperaturen håller sig under nollstrecket och människorna har inte tillgång till tält eller uppvärmning, säger Katrine Kisswani.

Det finns medieuppgifter om barn som har frusit ihjäl under flykten, men det kan inte Läkare utan gränser bekräfta.

Det aktuella området har länge setts som det sista viktiga att ta över för den syriska regimen, särskilt som den viktiga motorvägen M5, som binder samman Aleppo med huvudstaden Damaskus, och går rakt igenom Idlibprovinsen.

M5 är nu i den syriska arméns kontroll, och regimstyrkorna har gått vidare till att ta makten över de mindre orterna i den nordvästra provinsen.

Samtal om eldupphör

Samtidigt pågår samtal om eldupphör mellan Turkiet, som stödjer syriska oppositionsstyrkor, och Ryssland, som står på den syriska regimens sida.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under dagen att attacker mot ryska baser och regimstyrkornas positioner inte kommer att lämnas obesvarade. Han tonade också ner uppgifter om spänningar mellan Ryssland och Turkiet.

– Soldater från Ryssland och Turkiet på marken i Syrien, i Idlib, håller ständig kontakt med varandra, och bevakar förändringar i förutsättningarna. De har full förståelse för varandra, sa Lavrov, enligt TT.

Den syriska armén har samtidigt meddelat att de fortsätter sin framryckning för att "rensa bort de rester som återstår av terrororganisationer" i landet.

Foto: AP
Situationen i nordvästra Syrien beskrivs som den värsta humanitära krisen sedan inbördeskriget startade för nio år sedan.
Foto: AP
Striderna i Idlib har intensifierats sedan de syriska regeringsstyrkorna inledde sin offensiv för att ta kontrollen över den viktiga motorvägen M5.
Publicerad: