Brist på narkosmedel – kan tvingas avliva djur

Fortfarande tillåtet för plastkirurgi

Publicerad:
Uppdaterad:
Veterinärer uppmanas till återhållsamhet av propofol. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Veterinärer uppmanas till återhållsamhet av propofol. Arkivbild.

NYHETER

Veterinärer har uppmanats till att avstå narkosmedel som behövs för att vårda coronasjuka patienter. I värsta fall kan de tvingas avliva djur, rapporterar Dagens Nyheter.

Narkosmedlet propofol, som används för att söva svårt sjuka coronapatienter, är en bristvara. Därför har veterinärer uppmanats till återhållsamhet, och de ska helst använda alternativa metoder, rapporterar Dagens Nyheter. I ett brev till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten ställer sig Sveriges Veterinärförbund frågande till myndigheternas råd.

De tar uppmaningen ”på djupaste allvar” men undrar varför skönhetskliniker som använder propofol inte möts av samma råd kring återhållsamhet av läkemedlet.

”Kan tvingas avliva”

”Är det rimligt att planerad kirurgi i form av skönhets-/ estetiskt plastikkirurgiska ingrepp där propofol förbrukas till friska människor ska vara tillåtna i ett läge som detta när intensivvårdsavdelningarna kämpar med svåra prioriteringar och vi som veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur istället för att fortgå med procedurer där narkos krävs?”, skriver Sveriges Veterinärförbund i brevet.

Men ännu har man inte tvingats avliva några djur.

– I de allra flesta fall försöker man sannolikt att söva med alternativ metod. Behovet att avliva har sannolikt inte ännu varit påtagligt men är ett potentiellt hot som vi måste ta ställning till, säger Tove Särkinen, kommunikationsansvar på förbundet, till Dagens Nyheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE