Tuppen fortsätter väcka ilska - vägrar fångas

Publicerad 2020-05-19

Tuppen på bilden är inte den som lever i Malmö.

Tuppen som väckt Malmöborna i ett års tid har ännu inte blivit infångad.

Nu har de boende tröttnat på situationen.

– Vill man höra en tupp klockan fem på morgonen flyttar man ut på landet och inte in i stan, säger Helena Brundin, som bor i området.

För två veckor sedan kunde Aftonbladet berätta om den mystiska tupp som i närmare ett års tid levt i området kring Hindby och Gullvik. Malmö Djurskyddsförening hade då hittat ett boende på landet åt tuppen - men någon flytt har det inte blivit än.

De har nämligen inte lyckats fånga in djuret.

– De kom tillbaka i helgen och försökte igen. De ska försöka nästa helg med, annars får vi hitta någon som kan skjuta den. Där är vi nu, säger Helena Brundin, 36, som bor i det område där tuppen vistas.

Situationen är tuff för de boende.

”Flyttar man ut på landet”

– Det är superjobbigt. Man vaknar jättetidigt. Nu har jag småbarn men jag vet att många klagar. Särskilt de som bor precis bredvid. De har små, små barn och den bajsar på deras gräsmatta. Så de känner att de inte vill släppa ut barnen hur som helst, säger Helena Brundin.

Hon fortsätter:

– Det är överhuvudtaget störande. Vill man höra en tupp klockan fem på morgonen flyttar man ut på landet och inte in i stan. Jag vet att de flesta är irriterande men det är kanske en och annan pensionär som uppskattar den.

Boende har varit i kontakt med Malmö stad, länsstyrelsen och polisen vid flera tillfällen det senaste året. Oklarheter kring vems ansvarsområde det är och svårigheterna att fånga in tuppen, när försök faktiskt har gjorts, gör dock att den lever kvar i området.

Helena Brundin.

Legat lågt i vinter

– Man blir så maktlös, konstaterar Helena Brundin.

Tuppen har förflyttat sig runt i området och levt i olika delar av grannskapet. Efter att ha legat lågt under vintern har galandet ökat i takt med att det blivit ljusare en längre tid på dygnet.

Någonting som lett till en ökad grannsamverkan.

– Man börjar helt plötsligt prata med de runtomkring när man har en gemensam fiende, det vill säga tuppen.

Okänt hur den kom dit

När Aftonbladet tidigare rapporterat om stadstuppen har det varit ett mysterium hur den egentligen kom till staden. Någonting som inte heller de boende tycks ha koll på.

– Nej, det vet vi inte. Men vi tror att några grannar matar den. Styrelsen i området har skickat ut att vi inte ska mata den. Dels för om den matas så stannar den kvar och dels för att om vi lägger ut mat kan det komma råttor. Det är ett problem i Malmö vi helst inte vill ha hit.

Hon avslutar:

– Det tråkiga är att ingen vill ta ansvar för det. Djurskyddsföreningen hjälper oss nu. Men de är ju helt ideella eftersom att Malmö stad och länsstyrelsen inte kunnat hjälpa oss.

Aftonbladet har utan framgång försökt nå Ola Enqvist, naturvårdare i Malmö stad.

Följ ämnen i artikeln