Då kommer julpyntet upp i Malmö

Uppdaterad 2019-11-30 | Publicerad 2019-11-05

Förra året hängde lysande hjärtan i träden på Gustav Adolfs torg.

Stora julgranar runt om i staden, välkomsthälsningar och nästan en halv miljon ljuskällor.

Det är vad som väntar när Malmö laddar för en glimrande julstämning på stan.

– Vi vill göra tillvaron mer dräglig från december till mitten av januari, säger Johan Moritz, ljusdesigner hos Malmö stad.

Tre vanliga helger återstår, men sedan är vi faktiskt inne i december och kan bocka av första advent. Till julafton är det inte heller särskilt långt kvar. Faktum är att det bara återstår 49 dagar till att folk runt om i landet sitter bänkade vid Kalle Anka och får besök av tomten.

Till den årliga julmarknaden på Gustav Adolfs torg – som varar i en månads tid – är det mindre än tre veckor kvar.

Malmö stad tänder i sin tur upp julbelysningen på söndag 1 december – på första advent.

– Anledningen till att vi har julbelysning är att vi vill lysa upp i vintermörkret. Det är ju så tråkigt nu. November är nog den tråkigaste månaden men vi vill göra tillvaron mer dräglig från december till mitten av januari. Vi hoppas att människor får lov att träffas och ha det trevligt ute, säger Johan Moritz, ljusdesigner hos Malmö stad.

400 000 lampor

Staden kommer utsmyckas med cirka 400 000 ljuskällor, från centralen till Möllevångsgatan.

Förutom det kommer kommunen den 1 december även att sätta upp juldekorationer och marschaller på Gustav Adolfs torg.

Malmö Citysamverkan – som kommunen genomför juldekorationerna med– bistår med objekt som besökare kan sitta och bli fotograferade i.

Över broarna vid de största infartsvägarna kommer det även att hängas upp juldekorationer som välkomnar människor till staden.

Givetvis kommer flera olika stadsdelar också att få sina julgranar.

– Jag tror vi har 18 granar som vi sätter upp runt om i olika delar av stan, varav den största är på Stortorget.

Granarna som sätts upp i staden transporteras från de norra delarna av Skåne.

Förra året pyntades Malmö bland annat med denna lysande rondell-hjortfamilj.

Inga återvinningsbara granar

– De får vi genom vår entreprenör, som är kommunteknik. Var de hittar dem och levererar ifrån är vi inte riktigt införstådda med men jag tror att det är i norra Skåne. Vi har ont om gran här nere runt Malmö, så de transporteras hit, säger Moritz.

– Vi har länge försökt hitta en återvinningsbar möjlighet för granar och fortsätter försöka. Men de storlekar vi hanterar tillåter inte att man nedmonterar dem på det sättet. Man kanske kommer framåt i utvecklingen med det och då kan vi använda nåt som vi kan återvinna i flera år.

Även om mycket kommer vara sig likt från tidigare år kan Malmöborna 2019 vänta sig en del nytt i kommunens julfirande.

– Jag kan nog säga att upplevelsen på Gustav Adolfs torg kommer bli någonting som man inte sett innan, men så mycket mer kan jag inte säga.

Lägre kostnad än tidigare

Om man tittar på det ekonomiska. Hur mycket lägger kommunen på julpynt i år?

– Det är ju en samfinansiering med Citysamverkan, så jag är inte riktigt insatt i de siffrorna. Det sker på avtalsnivå och jag är bara den som ska utföra det, säger Moritz som dock menar att det är en lägre kostnad än tidigare år.

– Det totala uttaget borde vara mindre eftersom att vi lyckats spara energi genom att effektivisera anläggningar och blivit duktigare på att ha rätt volym i rätt träd. Det kan nog minska våra kostnader och det är ju ett uppdrag vi har.

Juldekorationerna i Malmö kommer sitta uppe från första advent till tjugondag knut, med andra ord från 1 december till 13 januari.

Så här såg Heleneholms restaurang i Malmö ut julen 2013. Krögaren satte upp 220 000 lampor, tomtar, renar, en stor julkrubba med mera.

ANNONS