Otippade juryn korade Uppsalas bästa chokladboll

Publicerad 2020-05-11

Pierre Andersen, konditor på Ofvandahls, fick ta emot diplomet av Centerpartiets Freija Carlstén.

Ofvandahls Café och Hovkonditori har Uppsalas bästa chokladboll.

I alla fall om man får tro den något otippade juryn, nämligen medlemmarna i Centerpartiet, som på söndagen genomförde om omfattande smak- och formtest av Uppsalas chokladbollar.

På måndagen, som för övrigt är chokladbollens dag, delades priset ut.

En TT-artikel där industritillverkade chokladbollar testats fick Centerpartiet i Uppsala att se rött och ta saken i egna händer. På söndagen kopplade medlemmar från partiet upp sig digitalt via Zoom för att provsmaka och utse Uppsalas bästa chokladboll, en sändning som går att se i efterhand.

– Vi i Centerpartiet tycker det är oerhört viktigt att stå upp för det lokala och särskilt i dessa tider göra vad vi kan för att lyfta vårt näringsliv i Uppsala. Vi tog därför initiativ till att genomföra detta test dagen innan chokladbollens dag för att gynna våra lokala producenter, säger Freija Carlstén, andra vice ordförande och tävlingsledare för provningen.

Centerpartiets medlemmar genomförde chokladbollsprovningen digitalt.

Konditorierna som var med i tävlingen

Fem lokala konditorier valdes ut till testen. Förutom vinnaren Ofvandahls testades också chokladbollar från Leijon, Güntherska, Landings och Café Wilma – och konditorierna fick själva välja vilken boll de ville tävla med.

Chokladbollarna från de fem utvalda konditorierna.

”Riktigt bra lokala konditorier”

Chokladbollarna var i förväg anonymiserade och färgkodade, vilket skulle göra tävlingen mer rättvis, och vann gjorde alltså Ofvandahls Café och Hovkonditori som kammade hem 30 poäng av juryn.

På andra plats kom Leijon Stenugnsbageri och konditori med 27 poäng, och bronsplatsen till Café Wilmas ned 24 poäng.

– Det är riktigt bra lokala konditorier vi har i Uppsala som vi ska vara stolta över och värna, särskilt i dessa tider, säger Oskar Åsberg, ordförande i Centerpartiet Uppsala.

Följ ämnen i artikeln