Larmet i ny bok: Klimatkollapsen går inte att stoppa

Aftonbladets nyhetschef ger ut bok om klimatförändringarna

Uppdaterad 2023-10-29 | Publicerad 2020-05-11

Det är redan för sent – klimatkatastrofen går inte att undvika.

Budskapet är bistert i Jonathan Jeppssons bok om klimatförändringarna.

– Min förläggare hade sömnproblem efter att ha läst den, säger han.

I Jeppssons bok är 1,5 miljarder människor på flykt från stigande hav 2060, dödliga sjukdomar sprider sig när permafrosten tinar gamla djurkadaver, skördarna minskar kraftigt, vattenbrist skapar krig mellan nationer och 2050 har vi lika mycket plast som fisk i haven.

Jonathan Jeppsson är nyhetschef på Aftonbladet och har skrivit boken ”Åtta steg mot avgrunden: Vårt framtida liv på planeten”.

Årtionde för årtionde går han igenom vad som väntar oss de närmaste 80 åren. Efter att ha plöjt hundratals forskningsrapporter och artiklar drar han sina slutsatser. Parisavtalets mål om högst 1,5 graders uppvärmning till 2100 och halverade koldioxidutsläpp till 2050 kommer inte att uppnås. Trots att politiker av alla kulörer optimistiskt sprider ett budskap att grön teknik ska rädda oss.

Hur har arbetet med boken påverkat dig?

– Jag har gått från att till varje pris tro på och vilja åstadkomma en förändring, till att det plötsligt gått upp för mig att vi redan lever i klimatförändringens tidevarv. Att den i princip blir omöjlig att hejda. Vi måste börja inse att allt kanske redan är över.

Hur är det att leva på jorden om 40 år?

– Förändringarna går så långsamt att klimatkatastroferna blir ett normaltillstånd. Människan är väldigt anpassningsbar, vi kan nog hanka oss fram rätt länge. Men till slut kommer en punkt där de samverkande klimatkatastroferna blir för massiva.

– Då är frågan vad som händer med den mänskliga existensen, när vi inte kan göra allt det vi i dag menar är livet, att resa och konsumera. Då måste vi hitta en ny mening med livet, i en värld full av umbäranden som vi själva förorsakat.

Hur ska vi hantera över en miljard klimatflyktingar?

– Det går inte. Jag har inte gått in för lösningar i boken, utan för att skildra problemen, så som jag och forskarna tror att det kommer att bli. Men en moralisk bindning måste upprättas mellan vårt sätt att leva i västvärlden och de som drabbas av vårt sätt att leva.

Hur ska det gå till?

– Boken är ett försök till det. Jag vill ju att folk ska känna att ”i helvete heller, så här ska det inte bli”. Jag vill vara brutal. Så länge vi har ett hopp luras vi av det. Så länge det finns hopp finns också möjligheten att jag kan behålla min livsstil som den är, ”det kommer nog en teknisk lösning framöver som kan rädda oss undan klimatförändringarna”. Tror man det kan man inte se verkligheten som den är. Då lever man inte på riktigt.

Jonathan Jeppsson är nyhetschef på Aftonbladet.

”Olyckligt när Stefan Löfven säger att vi klarar 1,5 grader”

– Det är därför det är så olyckligt när Stefan Löfven på första maj säger att ”det värsta som kan hända är att unga tappar hoppet, därför ska de veta säkert i sina hjärtan att vi ska klara 1,5-gradersmålet”. Hur ska de unga kunna bli medvetna individer när de utlovas detta utan att behöva göra någonting?

Vad skulle du göra om du var statsminister?

– Bara djupa ekonomiska kriser har gjort att utsläppen minskat, som finanskrisen och Sovjets fall. Om man tänker sig en annan världsordning så är det en icke-konsumistisk, där vi inte flyger och reser. Där vi lever ett mycket enkelt och litet liv. Det är säkert tråkigare, men våra barn och barnbarn skulle rösta för den modellen.

Borde alla skolelever få information om det verkliga klimatläget?

– Det är en svår fråga. Jag märker själv att jag egentligen inte vill att mina barn ska läsa boken. Man vill skydda sina barn från onda ting, och klimatkollapsen är i den meningen något ont.

Borde din bok vara barnförbjuden?

– Nej, för samtidigt ligger mina tre tonåringar på många sätt längre fram än jag. De är helt inställda på att klimatförändringarna kommer. Men de kanske inte har insett frågans magnitud.

Är coronapandemin början på en nystart för klimatet?

– Ingenting talar för att det kommer att bli så. Om du som statsminister går ut och säger att ”nästa år ska vi ha likadan kris fast ännu värre, då ska vi skära ner ytterligare sju, åtta procent från läget som det är nu” – då vinner du inte nästa val.

Har Greta ändrat folks sätt att tänka?

– Det tror jag absolut, men det kommer för sent. Vi lever redan i det sjätte massutdöendet. Vi pumpar ner så mycket energi i havet i form av värme att det är som att spränga flera atombomber varje sekund.

Har du ekologisk sorg, som du skriver om?

– Ja, den är ständigt närvarande, som ett vemod. Även om detta på många sätt är en mörk och svart bok menar jag inte att man ska läsa den och sen för alltid vara nersänkt i mörker. Men det är bättre att veta hur illa det är ställt. Jag tror att vi lever ett bättre liv utanför Matrix än inne i Matrix, säger Jonathan Jeppsson.

Klockan 20.00 chattar vi med Aftonbladets Jonathan Jeppsson som har skrivit boken ”Åtta steg mot avgrunden: Vårt framtida liv på planeten”. Skicka in din fråga på direkten. 

  • Jonathan Jeppsson
    19 maj 2020

    Tack för alla frågor och kloka synpunkter! Med tanke på det stora intresset hoppas jag vi kan ha fler klimatchattar framöver. Tack!

  • Jonathan Jeppsson
    19 maj 2020

    Hej Lasse! Det är en bra fråga. Jag har slutat flyga sen ett par år tillbaka (även om jag inte helt kan utesluta att jag kommer att göra det någon gång). Jag kör en elmoped (men har samtidigt en gammal bensinslukande Volvo som jag kör med ibland). Och så är jag vegetarian sen många år. Man gör det man kan, det som är möjligt. Mycket mer kan man inte göra. 

  • 19 maj 2020

    hej vad tar du själv för ansvar för klimatet?

    Lasse
  • Jonathan Jeppsson
    19 maj 2020

    Hej M M! Jag har skrivit en bok jag själv skulle vilja läsa. En bok som inte försöker utmåla ett hopp som inte finns (eller som i alla fall är väldigt litet). Det är som att ha klivit ut ur Matrix - det var roligare och skönare där inne, men det känns ärligare på utsidan. På så sätt känns det bra. Men samtidigt är det vemodigt, och på sätt och vis en sorgeprocess. Men som sagt – jag hoppas att jag blir motbevisad.

  • 19 maj 2020

    Hur värdefullt kändes det att skriva boken och hur bra känns det nu när den är klar?

    M M
”Vi måste börja inse att det redan är över.” Det är ett av många drabbande citat i Jonathan Jeppssons bok ”Åtta steg mot avgrunden”.