Sköt mot poliser – döms men slipper straff

TT

Publicerad 2020-04-29

En man som sköt i riktning mot poliser döms för framkallande av fara, men slipper straff eftersom han hade en allvarlig psykisk störning. Arkivbild.

En man som sköt med pistol i riktning mot två poliser frias från straff i en dom från Göteborgs tingsrätt. Poliserna nekas också skadestånd, med hänvisning till att de tillhör den nationella insatsstyrkan och förväntas ha mental beredskap.

Mannen greps efter att ha uppträtt förvirrat och avlossat skott vid sin bostad i Härryda, öster om Göteborg, i oktober. Bland annat sköt han med pistol mot polisens nationella insatsstyrka. Gripandet skedde när mannen, obeväpnad, hoppat ut ur huset genom ett fönster.

Skytten, som haft licens för flera vapen, åtalades för mordförsök och framkallande av fara för annan. Men enligt tingsrätten är det inte bevisat att han haft för avsikt att döda någon. Det är inte heller bevisat att de poliser som satt i förstärkta fordon befann sig i fara, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Däremot anses två poliser ha varit "i ungefärlig riktning" för tre skott, i olika delar av skeendet. Mannen döms för framkallande av fara – men får inget straff.

Skälet är att mannen enligt en undersökning hade en allvarlig psykisk störning vid brottet, men inte senare. Han har varit frihetsberövad i omkring ett halvår före domen.