Snapchatbild fällde chokladbolls-tjuvar

Uppdaterad 2020-05-09 | Publicerad 2020-05-04

Två tonåringar tog sig under vintern 2017 in på en skola i Uppland och stal 300 chokladbollar.

Som en kul grej i samband med en fest den aktuella kvällen togs en bild föreställande stöldgodset.

Nu döms de båda för stöld av Uppsala tingsrätt.

En kväll i december går larmet på en skola i Uppland. Polisen kommer till platsen och konstaterar att någon varit inne i skolans lokaler, men det är till en början oklart om någonting har stulits. Dagen efter stölden visar det sig dock att hela 300 nybakade chokladbollar är spårlöst försvunna. Åtminstone inledningsvis, för snart ska en utpekande bild börja cirkulera på elevernas sociala medier.

Genom vittnen kommer en bild föreställande en tonårspojke med flera proppfulla fat med chokladbollar till slut fram till skolans rektor. Och de möjliga misstänkta kan kokas ner till två killar i övre tonåren från trakten.

Hävdar komplott

Bilden fick pojken att minnas under förhöret.

I förhör säger pojkarna att de inte vet någonting om några försvunna chokladbollar. När de konfronteras med bilden ska det istället röra sig om en utomstående person som gett dem godsakerna i samband med en fest. Killen som syns hålla faten säger att han blir ditsatt av en bekant som inte tycker om honom.

Tingsrätten ger dock inte mycket för tonåringarnas förklaringar och dömer båda för stöld. Som straff ska de betala 2500 kronor vardera i böter.

Följ ämnen i artikeln