Professorn: Dödligheten i Stockholm per invånare närmar sig New York

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-27

En kontinuerlig ökning av antalet döda i Sverige är att vänta.

Dödligheten per invånare i Stockholm kan snart jämföras med nivån i New York.

Det menar professor Neil Ferguson enligt ett uttalande i brittiska Unherd om Sveriges strategi mot coronaviruset.

Sveriges strategi för att hantera och minimera utvecklingen av coronaviruset har stött på kritik och skepsis på flera håll i världen.

I en intervju med brittiska Unherd säger professorn och epidemiologen Neil Ferguson att Sverige kan komma att mötas av en ständig ökning av antalet döda.

Dödligheten i Stockholm per invånare närmar sig samma nivå som New York, säger professorn Neil Ferguson till Unherd.

– Det riktiga problemet är att de är vid en punkt där dödligheten per invånare i Stockholm närmar sig New Yorks nivå. Sverige har haft mer tid att öka intensivvårdplatser, men jag tror vi kommer se deras dödsfall per dag öka för varje dag. Det är ett policybeslut för den svenska regeringen, om de väljer att tolerera det, säger Ferguson bland annat.

Dödligheten i Stockholm kan snart jämföras med New York, säger den brittiska professorn Neil Ferguson.

Tror inte på någon flockimmunitet

Av New Yorks omkring 19,4 miljoner invånare har 16 599 personer hittills avlidit till följd av coronaviruset. I Stockholms län bor 2,3 miljoner människor, varav 1 209 personer har avlidit i covid-19.

Neil Ferguson säger också att Sverige har lyckats sakta ner spridningen något med sin metod, men tror inte att en flockimmunitet kommer bli verkligheten.

Neil Ferguson.

Ferguson är en av de professorer som skrev den rapport för Imperial College där de konstaterade att landet inte har resurser för att uppnå flockimmunitet.

Rapporten förändrade Storbritanniens coronastrategi, och landet genomförde därefter striktare restriktioner.

Ingen vetenskaplig grund bakom rapport

Den svenske förre statsepidemiologen Johan Giesecke har också intervjuats av Unherd om den rapport som Ferguson och hans kollegor skrev för Imperial College.

Giesecke sa då att den rapporten, och flera andra, inte hade vetenskaplig grund, och att Storbritanniens nedstängning inte var rätt steg.

Men Ferguson menar att social distansering är ett måste till dess ett vaccin har tagits fram för att världen och samhället ska kunna återgå till det normala.

På dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten svarade Anders Wallensten på den brittiska kritiken.

– Det är bra att folk tittar på oss och ser hur vi gör. Men vi tror på den här strategin och vi kan inte se att det har skett någon dramatisk utveckling från modellen, säger Wallensten, och tillägger att siffrorna inte ökar som tidigare.

– Så nu tycker jag att vi håller i det här.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen