Tobiasregistret nedringda efter Fannys inlägg

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2019-07-27

Tusentals delningar, kommentarer och anmälningar.

Cancersjuka Fannys vädjan på sociala medier har resulterat i en anstormning av nya villiga donatorer.

Varje år insjuknar omkring 700 svenskar i blodcancer. Fanny Rubin är en av dem som har drabbats. I ett inlägg på sociala medier skriver 20-åringen att hon är i akut behov av att hitta en stamcellsdonator.

Under lördagen publicerades hennes text på Tobiasregistrets Facebook och resultatet har inte låtit vänta. Antalet potentiella donatorer har vuxit rejält.

– När folk läser om en ung person som är i desperat behov av hjälp för att överleva reagerar de naturligtvis, säger Rosa Hellström, internationell koordinator på Tobiasregistret.

Rosa Hellström är internationell koordinator på Tobiasregistret.

Tusentals delningar

Hittills har inlägget över 2 000 kommentarer och 14 000 delningar. Samtidigt har det genererat i hundratals mejl och telefonsamtal. Men framförallt har registret fått in över 4 000 nyanmälningar.

Rosa Hellström berättar att engagemanget behandlas vid sidan av det vanliga arbetet med att koordinera donationerna.

– Det har blivit väldigt hög arbetsbelastning för en liten organisation där halva personalstyrkan har gått på semester. Men vi är så himla tacksamma för den enorma responsen och ska såklart lösa det här, säger hon.

Nya blodstamceller kan bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod. Men för att det ska fungera krävs det att givare och mottagare har samma HLA-typ. Om någon av givarna matchar Fanny är ännu oklart.

– Bara folk topsar sig och skickar tillbaka dem till oss tar det ungefär en månad innan vi kan få provsvaren från labbet och ser om någon passar.

Efterlyser yngre givare

Trots nytillskotten är organisationen i ständigt behov av donatorer. Nya givare registrerar sig genom att skicka in ett salivprov för att klassa sin stamcellstyp. Själva donationen äger rum först när det blir träff med en patient som behöver den typen av stamceller.

– Många vet inte att det är så lätt att gå med. Man anmäler sig bara på hemsidan och så får man ett topsningskitt hemskickat till sig, säger Hellström.

Hon berättar att det därför är viktigt att så många som möjligt registrerar sig. Framförallt personer som är mellan 18 och 35 år. Anledning till åldergränsen beror främst på att yngre givaren ökar chanserna för att patienterna skall få en lyckad transplantation.

– Som liten, icke vinstdrivande, organisation måste vi lägga våra resurser för att få in så många unga som möjligt för att kunna hjälpa patienter även 15-20 år framåt.