Tvåsiffriga väderglädjen – så länge stannar den

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Fram med solbrillorna och slå läger på uteserveringarna – nu blir det tvåsiffrig vårvärme i nästan hela landet.

– Det blir uppemot 15 grader imorgon och under fredagen, främst i Stockholmsområdet och östra Sverige, säger Frida Karlsson, meteorolog på Foreca.

Men det gäller att passa på – redan till helgen sjunker temperaturerna.

För soldyrkare är de kommande dagarnas prognos ett glädjebesked, värmen och vårtemperaturerna kommer till stora delar av Sverige.

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/ TT NYHETSBYRÅN

En högtrycksrygg ger 10–15 grader i Götaland och Svealand, i östra Norrland kan temperaturen stiga upp till 10 grader. I stora delar av Norrland kommer solen dock att gömma sig bakom molnen, i södra Götaland kommer molnen att lätta efterhand.

– Det är Stockholmsområdet och östra delen av Götaland som får det varmast, säger Frida Karlsson, meteorolog på Foreca.

Klass 1-varning i fjällen

Lapplandsfjällen får det betydligt värre – med blåsigt väder och ihållande nederbörd i form av regn och snöfall under torsdagen och natten till fredagen. Både Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen har klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd som gäller för sen natt onsdag eller tidigt torsdag morgon.

Kallare redan till helgen

I söder gäller det att passa på – redan till helgen kan det bli väderomslag med sjunkande temperaturer, dock fortfarande plusgrader för i stort sett hela landet, men i fjällen fortsatta snöbyar.

– Redan till helgen blir det lite kallare med nederbörd i form av regn över Svealand och söderut, och regn och snöfall norrut, säger Foreca-meteorologen.

Solchans men kallt nästa vecka

I början av nästa vecka håller sig temperaturerna under tiograders-strecket. Det finns chans till sol men som varmast blir det sju till åtta grader.

– På måndag blir det klart väder men vi kommer inte upp i de här vårtemperaturerna som vi får nu, säger Frida Karlsson.

Publicerad: