Mutationen omikron dominerar i Danmark

Uppdaterad 2022-01-16 | Publicerad 2022-01-15

KÖPENHAMN Allt färre covid-smittade i Danmark behöver intensivvård.

Därför lättar danska regeringen på restriktionerna – i dag öppnar biografer, teatrar och museer igen.

Överläkare Anders Perner tror att omikronvarianten kan vara förklaringen.

I onsdags var danska myndigheternas budskap att covid-epidemin i landet är under kontroll. Den tidigare branta smittkurvan har planat ut.

Det firas med restriktionslättnader – på söndag är det åter möjligt att gå på bio, teater, tivoli och konserter i Danmark. Såvida man har coronapass och bär munskydd.

– Underbart! Det är därför man bor i en storstad – för att ha tillgång till kulturella evenemang, säger 24-åriga Köpenhamnsbon Ida-Marie Lund.

Köpenhamnsbon Ida-Marie Lund.

20-åriga Emilia Kregeskov glädjer sig också åt att kultur – och nöjesbranschen får öppna igen.

– Det är riktigt bra för det danska kulturlivet – för är det några som är hårt drabbade av coronapandemin så är det de, säger hon.

Danmark har tacklat pandemin med storskalig testning och vaccination. Hela 84 procent av befolkningen är vaccinerad.

– Vi har kunnat kontrollera viruset på ett bra sätt denna vinter eftersom de flesta är vaccinerade, säger Emelia Kregeskov.

Emelia Kregeskov, 20 år.

Minskat tryck på vården

En av anledningarna till att danska regeringen nu vågar lätta på restriktionerna är att antalet personer som behöver intensivvård för covid-19 har minskat. Det beror bland annat på att mutationen omikron tagit över. I Danmark står omikron för cirka 95 procent av alla nya smittofall och det minskar trycket på intensivvården.

– Vi har sett att det är långt färre patienter som hamnar på iva som har omikron. Det är generellt en mildare sjukdom, säger Anders Perner, överläkare intensivvårdsavdelningen Rigshospitalet, Köpenhamn.

Han förklarar att vissa personer blir allvarligt sjuka av omikron och att det finns de som dött av den mutationen i Danmark men att den generellt ger mildare symptom.

– Symptomen är mer som en övre luftvägsinfektion med ont i halsen, hosta, täppt näsa och ibland lite feber. Det är färre som får svåra lungbesvär och måste ha iva-vård, säger Anders Perner.

Överläkare Anders Perner.

Nya mutationer

Istället är det de som smittats av deltamutationen som står för de flesta sjukhusinläggningarna med covid-19. Och den mutationen är inte lika vanlig i Danmark längre.

Anders Perner tycker att regeringen gör rätt som lättar på restriktionerna nu. Han tror att Danmark snart befinner sig i ett läge där omikron tagit över helt.

Sedan kan man inte utesluta att det kommer nya mutationer av covid.

– Jag tror att det kommer det nya varianter av coronaviruset. Precis som influensan kan variera i styrka så kommer vi få både milda corona-vintrar och stränga corona-vintrar, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att få lära oss leva med det och anpassa sjukvården efter det.