Boris Johnson hänger löst: ”Ingen återvändo”

Uppdaterad 2022-02-10 | Publicerad 2022-02-09

Boris Johnson hänger löst efter festavslöjandena.

Nu kräver Torypartiets miljondonator John Armitage att premiärministern ska avgå.

– Det finns ingen återvändo, säger han till BBC.

En rad toppolitiker i det konservativa Torypartiet har vänt sig emot premiärminister Boris Johnson efter avslöjandet om festerna som ägt rum på Downing Street under 2020 och 2021 medan Storbritannien befann sig i nästintill total nedstängning till följd av pandemin.

Nu sluter även John Armitage, medgrundare av hedgefondfirman Egerton Capital och storsponsor till Torypartiet, upp bakom kritikerna.

Miljardären anser att ledare som tappat sin moraliska auktoritet bör avgå.

– Jag tycker att bristen på heder i modern politik är oerhört plågsam, säger han till BBC.

”Oerhört upprörd”

Armitage har skänkt över 38 miljoner svenska kronor till Torypartiet, men efter att kontroverserna kring den brittiska regeringen uppdagats har han meddelat partiet att han drar in sina bidrag.

Han säger själv att han inte söker något politiskt inflytande, men att situationen gjort honom ”oerhört upprörd”.

– Politiker borde ge sig in i politiken för att göra gott för sitt land. Det är den största anledningen till att vara inom politiken. Jag tycker inte att det ska handla om personlig vinning och att ta sig till toppen.

På frågan om Johnson nått ”punkten där det inte längre finns någon återvändo” sade Armitage:

– Personligen, ja.

Ny partybild läckt

Under onsdagen publicerade Daily Mirror ytterligare en ny bild från festligheterna på Downing Street, som kan tyda på att Johnson brutit mot coronarestriktionerna.

Bilden är tagen den 15 december 2020 och visar hur premiärministern och flera medarbetare håller ett julquiz samtidigt som man korkat upp en flaska champagne.

När bilden togs lydde London under andra gradens restriktioner, vilket innebar att det var förbjudet att träffa personer från andra hushåll.

Dessutom fanns ett uttalat råd om att inte träffas för just julfester. Bilden kan bli ännu en pusselbit i den polisutredning som redan pågår kring det som fått namnet “partygate”, skriver tidningen.

Premiärminister Johnson smuttar på en pint öl i trädgården under ett besök på The Mount pub och restaurang i Wolverhampton den 19 april 2021.
Det brittiska konservativa partiets parlamentsledamot för Bournemouth East, Tobias Ellwood, har även han förklarat sitt misstroende för Johnson. Här demonstrerar han och Brexit-motståndaren Steve Bray utanför parlamentet i London i förra veckan.