Putins missräkning – kriget går inte alls enligt planen

Publicerad 2022-02-26

Kriget i Ukraina går inte alls som Putin hade tänkt.

Experter menar att motståndet från Ukraina har varit betydligt större än vad Ryssland räknat med.

– Frågan måste ställas om Putin helt tappat greppet om verkligheten. Hans föreställningar om konflikten har ingen relevans eller förankring i någon verklighet, säger Claes Levinsson, prefekt på Uppsala universitet.

Följ ämnen
Ukraina

Än så länge har Ryssland inte uppnått sina mål med invasionen av Ukraina. De väpnade striderna är fortfarande i ett tidigt skede och även om det inte finns några exakta siffror kan det konstateras att båda sidor har lidit stora förluster.

– Jag tror att det här är en grov missräkning från Rysslands sida. Det här är inte vad man planerat för, säger Claes Levinsson, prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet.

– Putin trodde det här skulle vara en promenadseger.

Hittills har Ukraina kunnat hålla tillbaka Ryssland särskilt på Östfronten och i området norr om Kiev. Någonting Putin inte alls hade trott.

– Ryssarna blöder nog ganska rejält. Det är ingen som har den korrekta datan, det vet man först när konflikten är över. Men tumregeln är att det är stora offer på båda sidor i det här. Här dör människor i parti och minut, säger Levinsson.

”Ukraina har stridsmoral”

Det som avgör på slagfältet är två saker. Det ena är mängden eldkraft och soldater man har, det andra är stridsmoralen, menar Levinsson.

– Ryssland har mycket folk och eldkraft men saknar stridsmoralen. När man tittar på intervjuer och filmer på tillfångatagna ryska soldater framgår det att många inte ens vet varför de är där. Någon trodde att de var på en övning. Någon förväntade sig att bli välkomnad av det ukrainska folket. När så dåligt informerade soldater väl hamnar i stridssituationen så påverkas stridsmoralen mycket, säger Levinsson.

Levinsson menar att Ryssland och Putin på så vis verkar ha missbedömt det ukrainska folkets vilja och förmåga att försvara sitt land.

– Det finns å andra sidan en mycket hög stridsmoral bland ukrainarna. Det var en stor missräkning av Putin, detta är inte vad man planerat för. Alternativt så har Putin fått dåliga underrättelser om läget, säger Levinsson.

Claes Levinsson, prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet.

Ryssland har eldkraft men håller tillbaka

Samtidigt som Ukraina bjuder på mer motstånd än vad Ryssland hade trott så är den ryska militärmakten fortfarande överlägsen.

– Men Ryssland håller tillbaka för att inte skada civila, säger Levinsson.

Ryssland har fler och kraftigare vapen än de som används just nu och de uppger själva att endast en tredjedel av deras styrkor deltar i striderna.

Levinsson menar att Ryssland agerar annorlunda nu jämfört med de tidigare krig de varit involverade i där man medvetet attackerat och bombat civilbefolkningen i mycket större utsträckning. Möjligtvis beror det på att Putin nu vill undvika att få hela Ukraina, och världen emot sig.

– Det finns en risk att de trappar upp attackerna mot civila mål i städerna när invasionen nu inte går så bra, säger Levinsson.

Den bilden delar även rysslandsexperten Oscar Jonsson:

”Den ryska ledningen räknade med mindre motstånd och det värsta är att deras missnöje kan leda till att allt tyngre beskjutning och vapen (termobariska, cluster, dumma bomber osv) används mer urskillningslöst och kan skada fler. Vi ser redan bostadshus i brand i Kyiv”, skriver han på Twitter.

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring och forskare vid Försvarshögskolan.

Kiev är bara en symbol

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk expert, säger att han tror att det bara är en tidsfråga innan Kiev faller.

– Det beror på hur mycket motstånd Ukraina lyckas åstadkomma. Det förefaller som att de stoppat en del ryska kolonner, men det finns ytterligare tiotusentals ryska soldater som kan sättas in. Trots det hjältemodiga motståndet tror jag att Kiev kommer falla inom några dagar, säger han till Aftonbladet.

Cleas Levinsson delar bilden av att Kiev kan komma att falla men det är nödvändigtvis inte synonymt med att Ryssland tar över Ukraina.

– Kiev som symbol och stad viktig. Att neutralisera Zelenskyj och regeringen och sätta in sitt eget folk har ett högt symbolvärde. Men jag tror att även om Kiev skulle falla skulle motståndet fortsätta i alla fall.

– Ukraina är ett väldigt stort land. Hur ska Ryssland kunna hålla ett så stort område, det räcker inte med hundra tusen soldater med tanke på det motstånd som Ukraina bjuder.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk expert vid Utrikespolitiska institutet.

Måste hålla ut för att vinna

Det strategiskt viktigaste just nu för Ukraina är att hålla ut, menar Claes Levinsson.

– Man är ställd inför en överväldigande vapenmakt men drar striderna ut på tiden kommer det här i längden bli besvärligt för Ryssland både vid frontlinjerna och hemma, säger Claes Levinsson.

Kriget har inte gått som Ryssland velat och Putin har nu problem på tre fronter menar Levinsson. Väst har inte splittrats, Ukraina bjuder på motstånd och den egna befolkningen börjar vända sig emot Putin.

– Det här kommer straffa Putin och Ryssland något alldeles oerhört och jag har svårt att se hur Kreml ska klara sig ur den här situationen, säger Levinsson.

– Jag kan nästan gå så långt som att säga att här börjar nedräkningen för Putins tid vid makten.

Ockuperade områden i Ukraina

Karta över områden i Ukraina som Ryssland har ockuperat, uppdaterad 26 februari.