Georgiens ambassadör: Vi kan vara näst på tur

Publicerad 2022-05-28

Den ryska invasionen av Ukraina sprider oro i grannländerna.

Georgien befarar att man kan vara näst på tur.

– Vi är redo att försvara oss, säger ambassadören Irakli Khutsurauli till Aftonbladet.

För 14 år sedan klippte Georgien de diplomatiska banden till Ryssland.

Beskedet kom efter ett åtta dagar långt blixtkrig där Ryssland tog kontroll över utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien.

PLUS: Rysslands varning till USA: ”Korsar röd linje”

När Georgiens Sverigeambassadör Irakli Khutsurauli blickar tillbaka ser han många likheter med den pågående invasionen av Ukraina.

– Vi hade samma svåra problem som våra ukrainska bröder har. Vi vet vad det här betyder för dem, det är en stor tragedi, säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Vi har haft tre krig mot Ryssland. Vi kan dem och vet vilken mentalitet de har.

Utrikesminister Ann-Linde och Georgiens Sverigeambassadör Irakli Khutsurauli.

Vill gå med i EU och Nato

Efter invasionen har oron börjat bubbla i regionen och Irakli Khutsurauli utesluter inte att Ryssland återigen kan gå till attack.

– Än i dag finns ett stort hot. Rysslands beväpnade styrkor är stationerade bara 40 kilometer från huvudstaden Tbilisi. Vi har fått information från våra partners i andra länder att inget förändrats.

– Om Ryssland lyckas i Ukraina kan de invadera vilket annat grannland land som helst. Både Moldavien och Georgien har nämnts.

PLUS: Rysslands varning till USA: ”Korsar röd linje”

Nu pågår ett arbete för att trygga landets säkerhet. En ansökan om EU-medlemskap är redan inskickad och därefter vill man även gå med i Nato.

– Vi är redo att försvara vårt land. Vi gör vårt bästa för att undvika krig och vill gå med i EU och Nato så fort som möjligt. Under lång tid har vi försvarat europeiska värderingar och utsatt oss själva för existentiella risker. Det här är viktig för oss, säger Khutsurauli.

Ryska pansarvagnar.

Anklagades för att stötta Ryssland

När Ryssland inledde invasionen av Ukraina anklagades den georgiska regeringen för att vika ner sig för Vladimir Putin. Rapporter om pro-ukrainska demonstranter som fängslats och beslutet att inte stödja internationella sanktioner ansågs spela Ryssland i händerna.

Sedan dess har Georgien vänt och ställt sig bakom sanktionerna, men det har kommit till ett pris. Grannlandet i norr stod för 56 procent av vinexporten i fjol. 94 procent av veteimporten kom samtidigt från Ryssland.

– Från ett georgiskt perspektiv, vi är ett väldigt litet land och Ryssland är ett av de största. Vi fortsätter att gör vårt bästa och ligger i linje med de införda sanktionerna. Men jag personligen tror inte att det är tillräckligt för att stoppa kriget, säger Irakli Khutsurauli.