Uppgifter: Google stänger afghanska gmail-konton

Publicerad 2021-09-04

Vapen, stridshelikoptrar och ammunition är inte det enda som talibanerna kan komma över i samband med det snabba maktövertagandet.

De kan också att få tillgång till känslig information genom till gmailkonton kopplade till den tidigare regeringen.

Enligt Reuters har Google stängt ner flera konton i ett försök att stoppa det.

USA har lämnat Afghanistan. Nu kontrollerar talibanerna landet och väntas inom kort att presentera sin regering.

Efter sitt uttåg lämnar USA efter sig hundratals handeldvapen, flera stridshelikoptrar och obegränsat med ammunition. Men också digital infrastruktur som använts av den före detta afghanska regeringen.

Nu har Google stängt ner ett antal mejlkonton kopplade till den tidigare regeringen tillfälligt, rapporterar Reuters som hänvisar till en person med insyn.

Gav order att spara information

Enligt källan är man rädd att kontona innehåller digitala spår från ex-ministrar och medarbetare i den tidigare regeringen och från internationella samarbetspartners. Och att de kommer att utnyttjas för att kartlägga och hitta motståndare.

En före detta anställd i den afghanska regeringen säger att talibanerna har försökt komma över tidigare tjänstemäns gmailkonton. De har bett honom att spara datan på servrarna på det ministerium han jobbade på.

– Om jag gör det kommer de få tillgång till data och officiell kommunikation från det tidigare ministeriets ledning, säger den före detta anställda som inte följde ordern och nu har gått under jorden.

Talibanernas militärstyrka kontrollerar delar av Kabul.

”Riktigt bra information”

Enligt Reuters rör det sig om mer än ett tjugotal afghanska regeringsorgan har använt Googles servrar för mejl, bland andra finansministeriet och ministeriet för högre utbildning.

– Det skulle ge riktigt bra information. Att bara ha ens en lista över anställda på ett Google Sheet är ett stort problem, säger Chad Anderson, säkerhetsexpert på företaget Domain Tools till Reuters.

Det har redan tidigare kommit rapporter om att den väpnade islamistiska gruppen kommit över biometriska databaser och lönelistor från den afghanska regeringen.

Talibaner vaktar en av de svarta marknaderna i Kabul.

Värt mer än helikoptrar

Talibanernas försök att ta kontroll över den amerikanskbyggda digitala infrastrukturen bör följas noggrant, enligt Anderson.

– De underrättelser man kan få från den skulle kunna vara långt mer värdefull för en oerfaren regering än gamla helikoptrar, säger Chad Anderson.

Google säger i ett uttalande att man följer situationen i Afghanistan och ”vidtar de tillfälliga åtgärder som krävs för att säkra relevanta konton.”

Även Microsofts system har använts av delar av den afghanska regeringen enligt Reuters. Microsoft har inte kommenterat uppgifterna.

Talibanerna har tidigare sagt att de kommer att ge amnesti åt tidigare regeringsanställda, men många afghaner är skeptiska till deras uttalande som man ser som ett PR-trick gentemot omvärlden.