Barn vaccineras utomlands mot covid-19

Publicerad 2021-09-08

Svenska föräldrar vaccinerar sina barn som varit långtidssjuka i covid-19 utomlands, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tips på hur de kan göra får de på sociala medier.

– Vi har sett hur dåliga våra barn har varit och vilka konsekvenser det får på deras skolgång. Så vi gör allt för att hindra att det sker igen, säger mamman Jenny till Ekot.

Det finns stängda grupper i sociala medier där föräldrar till barn som varit långtidssjuka i covid-19 tipsar varandra om hur man kan vaccinera sina 12-15-åringar utomlands, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Jenny är mamma till en 14-årig flicka som varit långtidssjuk i covid-19, och på grund av det missat stora delar av sin skolgång.

Flickan har dessutom nästan inga antikroppar kvar mot covid-19, upptäckte familjen när de senaste undersökte saken.

– Det är också det som gör att vi väljer att åka utomlands för att vaccinera henne. Vi måste skynda oss så att inte hon hinner bli smittad, säger mamman till Ekot.

Barnläkare rekommenderar

De flesta europeiska länder har börjat vaccinera barn mot covid-19, men inte Sverige. Folkhälsomyndigheten har uppgett att man vill ha ett bredare underlag innan man landar i frågan.

I fredags gick Barnläkarföreningen, BLF, ut med att man nu rekommenderar vaccination för åldersgruppen 12–15 år.

”Även om infektion med sars-cov-2 oftast inte är associerad med någon större risk för svår sjukdom hos barn bedömer BLF att det i dagsläget finns flera argument som talar för att erbjuda vaccination till samtliga barn från tolv år”, skriver föreningen.

BLF pekar på riskerna som en infektion kan utgöra för barn, men också på långsiktiga komplikationer, som hyperinflammation (även kallad Mis-C). Föreningen befarar också att deltavarianten utgör en större risk för barn än tidigare varianter.

Något beslut har ännu inte tagits av Folkhälsomyndigheten i frågan.

Prata med läkare

Vuxna som har postcovid rekommenderas att prata med läkare innan de vaccinerar sig.

Något som, om det blir aktuellt med vaccination för åldersgruppen, kan komma att gälla även för barn med postcovid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

– Det är långt ifrån självklart. Jag skulle råda de föräldrarna att ha en väldigt tät dialog med vården om vad man ska göra.