Israels smittspridning skenar – trots hög vaccinationstäckning

Uppdaterad 2021-09-01 | Publicerad 2021-08-31

Israel har hyllats för sin höga vaccinationstakt och sina tuffa åtgärder för att hålla smittspridningen nere.

Men trots att 80 procent av landets vuxna befolkning är fullvaccinerad rapporterar Israel nu sitt högsta antal nya smittade hittills under en 24 timmars-period.

Nu vill premiärminister Naftali Bennett att alla medborgare över 12 år ska ta en tredje dos.

Israel rapporterar sitt högsta antal dagliga coronavirusfall och kan bekräfta 10 947 nya smittade, enligt The Guardian. Senast landet var uppe i liknande antal var den 18 januari då 10 118 nya fall registrerades.

Men trots den ökande smittspridningen går Israel vidare med planen på att öppna skolorna på onsdag.

Naftali Bennett.

Enligt den nye premiärministern Naftali Bennett kommer det med hjälp av en fortsatt hög vaccinationsgrad och smittskyddsåtgärder som munskyddskrav gå att tygla smittspridningen utan nya nedstängningar, och uppmanar alla medborgare över 12 år att ta en tredje vaccindos.

Flera restriktioner återinförda

Hittills har 60 procent av Israels 9,3 miljoner invånare fått två doser covidvaccin, av den vuxna befolkningen har 80 procent fått två sprutor.

I december förra året blev Israel ett av de första länderna i världen att lansera en rikstäckande vaccinationskampanj och vaccinationstäckningen har sedan dess varit hög. I juni i år lyfte man nästan alla smittskyddsåtgärder.

Men på grund av det ökande antalet smittade har flera restriktioner återinförts. Bland annat måste man åter igen bära munskydd inomhus i offentliga miljöer och lämna bevis på att man är vaccinerad för att få tillträde till vissa faciliteter.

DAILY Så lever britterna med pandemin

Aftonbladet Daily med Frida Fagerlund, på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen