Zelenskyj: ”Vi vill att våra barn ska leva”

Publicerad 2022-03-01

Mitt under kriget i Ukraina talade president Volodymyr Zelenskyj via länk i EU-parlamentet.

Där möttes han av stående ovationer och blågula flaggor. Sedan meddelade han att alla ukrainska torg ska döpas om till ”frihetstorget”.

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, säger Zelenskyj.

Jublet steg under det extrainsatta mötet i Europaparlamentets när en skäggig Volodymyr Zelenskyj kopplade upp sig på länk.

– Jag kan inte säga godmorgon, godafton eller godkväll. För somliga människor är dessa dagar deras sista. Jag talar för invånarna i Ukraina som kämpar för frihet. Jag är glad att jag känner samstämmigheten och enigheten med Europeiska unionen. Det är tragiskt för Ukraina och alla att det är det här höga pris vi har fått betala. Tusentals har dött, säger Zelenskyj.

Ursula van der Leyen och de andra i EU-parlamentet ger stående ovationer efter talet.

Tolken i tårar

Den ukrainske presidentens tal rörde upp känslor både i lokalen och runt om i världen. Europaparlamentets tolk var märkbart berörd och rösten stockade sig när han skulle översätta vad Zelenskyj sade.

Presidenten fortsatte sedan med att fördöma den ryska attacken vid en myndighetsbyggnad på frihetstorget i Charkiv, som dödat minst tio personer.

– Alla torg kommer att kallas frihetstorget i alla städer i vårt land. Vi är starka, vi är ukrainare, vi önskar att se våra barn vid liv. Putin kommer att kalla det en operation, men vilken militär metod arbetar de med, vilka stridsvagnar använder de?, sade han och tillade:

– Vårt folk är motiverade. Vi slåss för vår frihet, för vår överlevnad. Det är den högsta motiveringen.

Närmar sig EU

Zelenskyj krävde i går att Ukraina ska få gå med i EU och parlamentet väntas nu uppmana sina institutioner att arbeta för att ge Ukraina status som EU-land.

– Vi slåss också för att bli likvärdiga medlemmar i Europa. EU kommer att bli mycket starkare med oss. Utan er kommer vi att bli svagare. Vi är som ni är. Bevisa att ni är med oss. Bevisa att ni inte släpper oss. Bevisa att ni är européer. Då kommer ljuset att vinna över mörkret och livet över döden.