Vännerna nekades skjuts av Uber – blev utkastad ur bilen

Uppdaterad 2022-08-08 | Publicerad 2022-08-06

Haris Eloy och två av hans vänner var på väg till en dragfestival som de själva stod värdar för.

Men att ta sig till Mälarpaviljongen visade sig vara svårare än väntat – tre Uberchaufförer nekade dem skjuts tills en fjärde lät dem åka med.

– Efter att den andra bilen körde iväg tänkte vi bara att ”vad fan är det som händer?”, säger Haris Eloy.

Prideveckan har pågått hela veckan och kulminerar idag med prideparaden som väntas locka 50 000 personer och mångfalt fler åskådare.

Lagom till Prideveckan skickade Uber ut ett mejl åt sina kunder.

Där förkunnade de att man med Uber kan röra sig ”fritt, säkert och utan rädsla”.

Haris Eloy mottog mejlet. I efterhand är han kritisk till innehållet efter att han och hans vänner blev nekade skjuts på grund av sin dragklädsel.

– Om man skickar mejl åt sina kunder och lovar något ska man hålla sina löften. Det här kändes väldigt otrevligt och diskriminerande, säger Haris Eloy.

Haris Eloys två vänner i sina outfits för festen.

Nekades av tre bilar

De hade beställt en Uber för att ta sig till festen på tisdagskvällen.

Bilen kom, stannade, tittade på sällskapet och åkte iväg.

– Den kanske hade fått en annan beställning, sådant händer ju, tänkte jag, säger Haris Eloy.

Men även nästa bil som vännerna beställt åkte iväg efter att föraren sett dem. Den tredje Uberbilen stannade också, men när Haris kompis satte sig i bilen blev han utkastad.

– Han gjorde det på ett väldigt aggressivt sätt. Sedan beställde vi en fjärde bil som till sist lät oss åka med, säger Haris Eloy.

Hans vänner tackade den fjärde chauffören så mycket för att de fått åka med. Det lämnade en bitter eftersmak hos Haris Eloy.

– Jag skämdes och tyckte det var pinsamt att vi behövde tacka någon bara för att de lät oss åka med dem. Vi hade ju betalat för den tjänsten.

”Oacceptabelt”

Han kan tänka sig att åka med Uber också i fortsättningen, och förstår att andra gör det.

– Men jag önskar att Uber skulle utbilda sina chaufförer lite mer, och att de skulle följa sina egna regler, säger Haris Eloy.

Till Aftonbladet skriver Ubers nordenchef Peter Löfstrand så här i en kommentar:

”Det som beskrivs är helt oacceptabelt och vi tar det på stort allvar. Vi har varit i kontakt med personen ifråga för att hjälpa till att rapportera incidenten så att vi kan vidta åtgärder. Vi tror på allas rätt att röra sig fritt och säkert när de vill, var de vill. Vi har nolltolerans för diskriminering och om det kommer till vår kännedom att det förekommit utreder vi alltid ärendet vilket kan leda till omedelbar avstängning från att använda appen.”

Uber har haft hög svansföring inför Pride. ”Vi står sida vid sida med vår community”, skriver de och hävdar att de förbjudit diskriminering. Men Haris och vännerna upplever att det är just det de blivit utsatta för när de försökte åka med bolaget under Prideveckan.

Följ ämnen i artikeln