Fler svenskar flyttar till Finland för att plugga: ”Ses som säkert”

Uppdaterad 2022-08-27 | Publicerad 2022-08-26

Handelshögskolan i Helsingfors.

”Språkambassadörerna” åker runt i svenska gymnasieskolor och lockar studenter till Finland vilket ger resultat.

I år har Svenska Handelshögskolan i Helsingfors rekordmånga sökande och antagna från Sverige.

– Jag visste inte mycket om Finland innan jag flyttade hit. Det var väl vad man hade sett på internet, att de har lustiga hattar och kniv, säger Lucas Nilsson som studerar företagsekonomi i Åbo.

”Exotiskt”, ”spännande” och ”häftigt”. Men också udda och konstigt. Reaktionerna bland vänner och familjer var blandade när Lucas Nilsson och Erik Carlhielm meddelade att de valt att flytta till Finland för att studera.

Lucas Nilsson flyttade över Östersjön redan 2016. I Finland har han hunnit förlova sig, köpa hus och lära sig ett av världens svåraste språk.

I dag får han studiestöd- och lån från Finland. Där betalar staten 40 procent av studielånet ifall man blir klar med studierna enligt studieplanen.

– Det är en riktigt bra lösning. Det blir ju en extra morot att studera då, säger Lucas Nilsson.

Han trivs bra i Finland och beskriver människorna där som ett naturfolk. Samtidigt påminner hemstaden Åbo honom om ett ”litet Köpenhamn”.

Lucas Nilsson och fästmön Meri.

Utbildning på svenska i åtta skolor

Novia, som Lucas Nilsson studerar på, är en av åtta högskolor i Finland som erbjuder studier på svenska.

Novia deltar i ett projekt med ”Språkambassadörerna”, vars uppgift är att locka just svenska studerande till Finland.

Tidigare år har trafiken varit ganska ensidig, med speciellt många finlandssvenskar som flyttat till Sverige för att studera.

Det förändrades 2017 efter att den svenska antagningen ändrades, varpå antalet finska studenter i Sverige halverades.

– Av någon anledning så lyfts oftast bara finskan upp i den svenska skolundervisningen. Språkambassadörerna ska presentera Finland som ett tvåspråkigt land och ländernas gemensamma historia, säger projektets koordinator Annika Jokela som själv är uppvuxen i Sverige.

Hon fortsätter:

– Tanken är att språkambassadörerna ska åka runt i svenska gymnasieskolor för att berätta sin unika historia om varför de flyttade till Finland.

Lucas Nilsson är en av 140 språkambassadörer. Under hösten kommer han besöka svenska gymnasieskolor för att berätta sin historia, och därmed locka fler studenter till Finland.

– Jag tror att de vill att jag åker till Skåne eftersom jag kommer därifrån, säger Lucas Nilsson.

 Erik Carlhielm har valt att flytta till Finland för att studera.

Lunch för 18 kronor

Annika Jokela säger att man märkt av ett större engagemang hos gymnasieelever om det är någon från den egna bygden som återvänder.

Enligt henne har många av studieambassadörerna blivit imponerade av hur hög standard den finländska utbildningen håller.

– Samtidigt är det mycket lättare att hitta bostad i Finland än i Sverige, vilket är en fråga som alltid dyker upp. En annan skillnad är att det finns studentpriser på maten.

På de finska högskolornas cafeterior varierar lunchpriserna för studenter mellan motsvarande 18 och 38 kronor.

Annika Jokela.

Fick bostad via skolan

Erik Carlhielm är en av 17 svenskar som ska börja studera på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors nu till hösten. Han fick en bostad på Busholmen, som ligger i centrala Helsingfors, via skolan.

– Det känns jätteskönt. Jag ser många nu som söker bostad i Sverige på Facebook, det kan ju vara svårt att hitta en, säger Erik Carlhielm.

Handelshögskolan intresserade honom med sin ”internationella approach”, samtidigt som han gärna ville testa på något nytt efter att ha bott i Växjö hela sitt liv.

– Det lät spännande att åka utomlands och studera. Och så är det ju smidigt att det går att plugga på svenska också utomlands, säger Erik Carlhielm.

För att studera i Finland får svenskar 2500 kronor i merkostnadslån varje månad utöver de vanliga drygt 11 000 kronorna de får från csn.

Undervisning på svenska och engelska

På Handelshögskolan är svenska det officiella språket medan vissa kurser lärs ut på engelska. Ingen del av undervisningen är på finska.

Enligt Linda Gerkman, direktör för studier och antagning på Svenska Handelshögskolan, har de aldrig haft så många svenska sökande som i år.

– Glädjande nog så dubblades antalet sökande från Sverige i år. Svenskar är våra största grupp av internationella studerande nu.

För några år sedan valde skolan att börja fokusera mer på svenska studenter och gjorde det möjligt att söka till skolan med svenska gymnasiebetyg och med det svenska högskoleprovet.

– Det tog lite tid för svenskarna att hitta oss, men vi har lyckats bra med marknadsföringen. Samtidigt ses nog Finland som ett säkert och bra ställe så föräldrar vågar skicka hit sina barn, säger Linda Gerkman.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln