Uppgifter: Polisen söker mördaren bland tidigare vänner

Kopplas till interna kriget – uppgifter om fyrverkerier i Östberga

Uppdaterad 2022-08-27 | Publicerad 2022-08-26

Han var en ledarfigur i Östberganätverket, inblandad i blodiga konflikter och misstänkt i två mordfall.

Samtidigt var 27-åringen själv måltavla för mordplaner – något han varit väl medveten om.

”De är ute efter mig”, beskrev han i en polisutredning.

I går avrättades mannen med flera skott i huvudet, enligt uppgifter i Aftonbladet.

Årets 47:e dödsskjutning inträffade i Haninge i södra Stockholm på torsdagskvällen.

Mordoffret var en 27-årig man som sköts med flera skott och som dödförklarades på plats, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den nu döde 27-åringen är sedan tidigare välkänd av polisen och har stått på ena sidan i två olika gängkrig.

  • Under flera år sågs han som högt uppsatt i det ökända kriminella Östberganätverket, som varit inblandad i en långvarig konflikt med Bredängsnätverket. Konflikten mellan nätverken är en av Stockholms blodigaste och långvarigaste strider i den undre världen.
  • För ett par år sedan splittrades Östberganätverket i två delar, vilket orsakade ett internt krig som lett till flera olösta mord. 27-åringen ska ha varit lojal mot ena sidan, något som gjort honom till en måltavla.

Enligt Aftonbladets uppgifter är polisens huvudspår just nu den blodiga interna våldsspiralen. Teorin är att mördaren finns, eller åtminstone anlitats, av någon inom den andra falangen av Östberganätverket – mitt bland dem som tidigare var allierade och vän med 27-åringen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet avfyrades inatt fyrverkerier i Österberga efter att mordet blivit känt.

Friats för skott, kidnappning och i mordfall

Förutom att 27-åringen haft ett långt brottsregister har han även förekommit i en rad utredningar om grova brott men friats i domstol eller fått misstankarna avskrivna.

Bland annat:

  • Medhjälp till mordförsök hösten 2018 efter att en man sköts i Haninge. 27-åringen begärdes häktad för brottet.
  • Det uppmärksammade mordet på ledaren i Bredängsnätveket, Östbergas rivaler, i november 2017. Dödsskjutningen skedde efter en biljakt i Bromma och 27-åringen dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord, men friades i hovrätten.
  • En brutal kidnappning i Stockholmsområdet som han häktades för sommaren 2017.
  • Dödsskjutningen av en 25-årig man i Älvsjö hösten 2013. 27-åringen åtalades för medhjälp till mord men friades.

De olika gängdåden, och att han tillhört den inre kärnan av Östberganätverket samt den ena falangen efter splittringen, har också lett till en hotbild mot 27-åringen själv.

Under flera år misstänks rivaler ha försökt mörda honom.

Överlevt rivalernas mordplaner flera gånger

Bland annat greps tre personer i Östberga misstänkta för förberedelse till mord på 27-åringen, framgår i en utredning från 2019.

Kopplat till samma ärende dömdes han för grovt vapenbrott efter att ha haft tre halvautomatiska pistoler. Han uppgav då att han hade vapnen eftersom han tidigare utsatts för ett mordförsök ”efter det att hans bäste vän skjutits och han fick ett vapen riktat mot sig men där vapnet klickade.”

Ett av de tre halvautomatiska vapnen som 27-åringen hade hemma.

Händelsen han refererade till gällde mordet i ett garage i Östberga 2017, då en av bröderna från den ledande familjen i nätverket sköts ihjäl.

När mannen avrättades sökte 27-åringen skydd under en bil efter att först ha blivit påkörd.

I ett förhör från 2019 framgår att 27-åringen, enligt egen utsago, fått veta av polisen att det finns en hotbild mot honom.

”Han har varnats för att röra sig ute. (…) Han vet att de är ute efter honom. Vapnen skulle bara förvaras i hans bostad och avsikten var att ha ett vapen i varje bostad han befinner sig i på grund av hotet. Om han vistas ute kan han fly undan men det kan han inte inne i en lägenhet”, står att läsa i domen efter pistolen som hittades i hans bostad.

Beväpnade sig med kniv: ”Skydd”

Trots olika fängelsestraff och frihetsberövanden har 27-åringen fortsatt leva under en stark hotbild.

En ledarfigur i Bredängsnätverket med koppling till Bandidos, en man som anses vara en av Stockholms 72 farligaste, blev nyligen häktad i sin frånvaro misstänkt för mordförberedelse under 2020 och 2021 mot 27-åringen och en tidigare utpekad gängledare, som i december sköts ihjäl i en hotellreception i centrala Stockholm.

Så sent som förra sommaren uppgav 27-åringen att hotbilden är konstant. Han dömdes till böter för att ha gått runt knivbeväpnad i Stockholm. Varpå gängtoppen uppgav att ”han bär kniv eftersom han är hotad och att ”han hade kniven för att kunna skydda sig.”

Nu är han död. Ingen är gripen.

27-åringen uppgav i polisförhör att han bar kniv eftersom han var hotad. Han dömdes till böter för brottet.
Jamshid Jamshidi