Erik, 10, ramlade rakt ner i ett hisschakt

Publicerad 2022-02-06

Erik hade tryckt på hissknappen för att åka upp till femte våningen.

Men när han öppnade dörren trampade han rakt ut i tomma intet, föll flera meter ner i hisschaktet och landade på ett betonggolv.

– Jag ramlade rakt ner och skrek på hjälp, berättar 10-årige Erik Flodin.

Erik, 10, skulle ta hissen hem – föll fem meter ner.

För drygt en vecka sedan var Erik Flodin, 10, ute och gick en promenad med sin pappa nära sitt hem i Skanstull i centrala Stockholm. När pappa Martin gick och handlade gick Erik tillbaka hem till lägenheten.

Där skulle han ta hissen upp till femte våningen där familjen bor. Erik tryckte på hissknappen och väntade på att hissen skulle komma ner på bottenplan.

– Jag tryckte på hissknappen för att hissen skulle gå ner. Sedan satte jag mig på trappan och väntade på hissen, berättar Erik.

”Skrek på hjälp”

När han sedan öppnade dörren blev det minst sagt dramatiskt.

Någon hiss var inte där utan i stället klev Erik rakt ut i tomma intet och föll cirka fem meter innan han landade på betongen.

– Jag ramlade rakt ner och skrek på hjälp. Då hörde grannarna mig och hjälpte mig, säger Erik.

Han beskriver den dramatiska händelsen som läskig.

– Det var betong.

Erik hade änglavakt. I fastigheten hade grannarna hört hans rop på hjälp, snabbt sprungit ner och sett att Erik låg nere på betonggolvet.

Ambulans och räddningstjänsten var snabbt på plats.

– De ringde 112 och sedan hjälpte brandmännen mig ut och jag fick åka ambulans, säger Erik.

”Var jätteläskigt”

Det kunde ha slutat riktigt illa men Erik hade tur.

– Jag måste slå på trumman för hur otroligt stark och modig han var i den situationen. Han var i princip både starkare och modigare än sina föräldrar och hela grannskapet. Han var väldigt lugn och cool att kunna hantera en sådan situation, säger pappa Martin.

Eriks storebror Björn, som inte befann sig långt från hemmet, blev också skakad av händelsen.

Hissen har stängts av i väntan på reparation och polisen håller på att göra en teknisk undersökning. Hissen ska även ha felanmälts tio gånger sedan årsskiftet.

Fick sy i pannan

Eriks mamma Xiaoling berättar att grannarna ringde på dörren och berättade vad som hade hänt. Hon är tacksam för att de snabbt var där och hjälpte till.

– Jag var jättechockad och det var jätteläskigt. Jag kände att jag kommer tappa Erik. Det var ju så farligt och hela mitt hjärta bankade fort, säger Xiaoling.

Drygt en vecka har gått efter olyckan och Erik mår nu relativt bra, berättar han. Trots det kraftiga fallet klarade han sig undan några brutna ben. Men huvudet fick ta stryk och i samband med fallet fick Erik ett jack i pannan.

– Jag fick sy i pannan, men nu mår jag bra.

När Erik berättar vad som hände för sina kompisar kunde de inte tro att det är sant.

– De tycker det känns overkligt, säger Erik.

Följ ämnen i artikeln