Finsk teori – omikron kan ha kommit från djur

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-12-03

Omikrons ”modervariant” har funnits sedan förra sommaren och kan ha utvecklats hos ett annat däggdjur, enligt en finländsk professor.

En intressant teori, men varianten kan ha minst ett annat ursprung, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

På torsdagen höll den finländska motsvarigheten till svenska Folkhälsomyndigheten pressträff om coronaläget. En av deltagarna var Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet.

På pressträffen sade Vapalahti, enligt nyhetsbyrån SPT, som följer:

– Det förbluffande är att modervarianten, alltså den närmaste sekvensen, till omikron hittades redan förra sommaren. Men den har flugit under radarn i ett och ett halvt år, och man vet inte riktigt varifrån varianten härstammar.

Vidare sade Vapalahti att virusvarianten kan ha tagit vägen via något annat däggdjur och därför lyckats mutera obemärkt, skriver SPT.

”Teoretisk möjlighet”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger att han inte har några skäl att ifrågasätta denna möjlighet.

– Man kan inte förneka den teoretiska möjligheten att det är så som han säger, samtidigt det är viktigt att belysa en annan möjlighet – att den här nya varianten kan ha uppstått hos någon som är immunsupprimerad, säger han.

Immunsupprimerad är någon med nedsatt immunförsvar, exempelvis någon med sjukdomen aids. Att det kan uppstå varianter i en sådan person råder det däremot ”stor konsensus” om, säger Arnberg.

– Hos dessa personer kan en virusinfektion pågå under väldigt lång tid, och utan att de klarar av att läka ut den. Infektionen pågår då inte bara i en vecka eller två som hos andra, utan i flera månader. Då är förutsättningarna och risken betydligt större att det kan uppstå mutationer och varianter.

Osannolikt

Att omikronvariantens närmaste sekvens skulle vara känd och ha sitt ursprung i ett annat däggdjur, som Vapalahti slår fast, utesluter inte Arnberg.

Men det vore märkligt om en sådan variant skulle ha cirkulerat hos människor sedan den först upptäcktes för så länge sedan, utan att därefter ha upptäckts igen förrän helt nyligen, säger han. Även om man inte variantbestämmer i samma utsträckning som vi gör i Europa, borde man ändå ha sett den tidigare om den cirkulerat bland människor.

– Jag håller det för ganska osannolikt att vi inom två år har två situationer där väldigt närbesläktade coronavirus korsar artbarriären och sprids från djur till människor, och därefter mellan människor. Något liknande har vi inte sett förut. Jag håller det för mer sannolikt att omikron är en del av samma pandemi, och att en del av dess historia involverar en eller flera människor med nedsatt immunförsvar, säger Arnberg.

Följ ämnen i artikeln