Domstol: Avrättningen borde sändas i tv

Publicerad 2022-08-02

Mohamed Adel under rättegången.

En 21-årig man har dömts till döden för ett uppmärksammat mord på en jämnårig kvinna vid ett universitet i Egypten.

Men domstolen tycker inte straffet är nog, och ansöker nu om tillstånd att direktsända hängningen på tv.

21-åriga Nayera Ashraf var på väg mot sina slutprov på universitetet i staden Mansoura i nordöstra Egypten den 20 juni i år.

Men hon hann inte dit. Strax efter hon klivit av bussen utanför skolan höggs hon ihjäl av hennes klasskamrat Mohamed Adel. Lokala medier uppger att hans motiv var att hon sagt nej till hans frieri.

Mordet fångades på övervakningskameror, och Adel syns bli nedbrottad av civila efter han begått dådet.

Bara två dagar senare väcktes åtal mot honom, och en av Egyptens mest berömda advokater Farid al-Deeb, samma man som försvarade före detta presidenten Hosni Mubarak, avbröt sin pension för att försvara honom. Mohamed Adel erkände att han mördat kvinnan i rättegångssalen. Anledningen var att hon förolämpat honom, rapporterar lokala medier.

Domstolen i Mansoura under den första rättegångsdagen i juni.

Sändas live

Åtta dagar efter mordet dömdes mannen till döden genom hängning. Men domstolen i Mansoura vill gå längre än så. I ett brev till Egyptens parlament skriver domstolen att en lagändring borde göras för att avrättningen ska kunna direktsändas på tv.

Att sända avrättningen, eller delar av den, kan ”uppnå det avskräckande syfte som inte uppnåddes genom att sända själva domen”, skriver domstolen i brevet enligt al-Monitor.

Även om ingen lagändring sker kan delar av avrättningsprocessen komma att sändas. En sådan sändning skedde senast 2019, när en terrordömd man skulle hängas.

”Den dömde kan tas från sin cell för att föras till den verkställande kommittén och få frågan om sin sista önskan. Det kräver inga lagändringar”, säger brottsrättsprofessorn Ahmad Shawki Abu Khatwa till al-Monitor.

Uppmärksammat mord

Mordet har väckt stor uppmärksamhet i regionen. Men rättens förfrågan om att sända avrättningen har mötts av blandade reaktioner.

För samtidigt som en del håller med om argumentet att det skulle kunna vara avskräckande, hävdar andra att det finns en risk att det skulle sprida våld i samhället. En av dem är Ahmad Shawki Abu Khatwa.

”Jag tror inte att en sändning av en avrättning kommer vara avskräckande, utan riskerar att lämna allmänheten bedövad av synen på våld och att det skulle befästa idén om hämnd. Det är inte den önskade effekten domstolen vill uppnå”

Följ ämnen i artikeln