Polisen: ”Ser en våldstendens som är helt oacceptabel”

Uppdaterad 2021-08-18 | Publicerad 2021-08-17

Två män sköts till döds i Tensta i nordvästra Stockholm på måndagskvällen.

Enligt polisen finns risk för fler våldsamma dåd.

– Vi ser en våldstendens som är helt oacceptabel, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva i nordvästra Stockholm.

De två männen, båda i 20-årsåldern, hittades döda i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Tensta i nordvästra Stockholm på måndagskvällen.

Männen hade skjutits ihjäl och under natten kom beskedet att ingen av dem överlevt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är dubbelmordet en uppgörelse mellan två kriminella gäng. Polisen uppger att det finns kopplingar till konfliktmiljön.

– De är kända av oss och det finns nätverkskopplingar. Men det är alldeles för tidigt att säga vad som har föranlett den här händelsen, säger Anders Djurestad, biträdande lokapolisområdeschef i Järva.

Broschyrer om att lämna kriminalitet som ligger i ett fönster i ett hus i Tensta.

”Oacceptabel våldstendens”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den eventuella skytten ha flytt från brottsplatsen på en elsparkcykel.

Även intill en av de skadade männen fanns en elsparkcykel och då mannen fick akutvård i portuppgången tog man av honom den skyddsväst han bar.

Så sent som i förra veckan sköts en man i Tensta och polisen utreder händelsen som mordförsök. Polisen säger att konfliktkartan i området är komplex och beskriver nattens dubbelmord som mycket allvarligt.

– Det är en del av konflikten sedan behöver vi kartlägga och jobba med att få reda på varför just det här har skett. Men vi ser en våldstendens som är helt oacceptabel, säger Anders Djurestad.

Två personer sköts till döds i Tensta.

Ökad polisnärvaro

Under tisdagen hade polisen utökat sin närvaro i Tensta. Bland annat arbetade man med att höra vittnen men även med trygghetsskapande på plats.

– Det finns självklart orosmoment här, men samtidigt finns det en känsla i området, liksom viljan hos de boende att hjälpa till att få stopp på det här. Man värnar om sin miljö och sin trygghet. Det finns många som vill väldigt mycket goda saker och vill ha en trygg miljö där ute, säger Anders Djurestad.

Bara i år har elva skjutningar inträffat i Järvaområdet i Stockholm.

Ingen misstänkt har ännu gripits för gårdagens dubbelmord i Tensta och polisen arbetar nu brett för att utreda vad som har hänt.

Enligt Anders Djurestad finns det risk för fler liknande händelser:

– Det finns absolut risk eftersom vi har konflikter. Tillsammans med många andra måste vi fortsätta att aldrig ge oss, det här måste få ett slut.