Ungdomsförbunden tappar tusentals medlemmar

TT

Publicerad 2021-10-27

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek. Arkivbild.

Sveriges politiska ungdomsförbund rasar i antal medlemmar. Under 2020 var det bara Ung Vänster som visade stigande siffror. Värst drabbade är SSU och MUF, rapporterar TV4 Nyheterna.

Under 2020 tappade Sveriges Socialdemokraters ungdomsförbund, SSU cirka en tredjedel av sina medlemmar: från 11 129 medlemmar till 7 390. Moderata ungdomsförbundet, MUF, har tappat nära en fjärdedel av sina medlemmar: från 13 977 medlemmar till 10 578.

– Vi har tappat tusentals medlemmar. Och det är ett demokratiskt problem när unga inte upplever att de kan påverka sin framtid, säger SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek till TV4 Nyheterna.

Båda ungdomsförbunden har traditionellt sett värvat många medlemmar på plats i skolor. Även om förbunden nu i takt med att restriktionerna lyfts har kunnat se en återhämtning av antalet medlemmar, är det fortsatt många skolor som säger nej till politiska aktiviteter.

– Det är klart att det är ett problem. Vi vill ha värvat de personer som ska vara med i valrörelsen nästa år. Hela den biten har vi tappat, säger Matilda Ekeblad, ordförande i MUF, till TV4.