Ungas krav inför klimattoppmötet: ”Är inte kört”

Lista på nio punkter – drar upp röda linjer

Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2021-10-28

Världens ledare samlas igen för att komma överens om hur man ska rädda planeten.

Sveriges unga har skickat med nio punkter inför de tuffa förhandlingarna.

– Även om det skulle gå illa på mötet så är det inte kört, säger Fredrika Andersson, 25, från Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer.

Mellan den 1 och 12 november pågår det globala klimattoppmötet COP26 i skotska Glasgow, där världsledare och andra representanter träffas och diskuterar klimatfrågan.

På plats för att representera Sveriges unga finns bland annat Fredrika Andersson från Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU.

Hon säger att förväntningarna inför mötet är höga, men är rädd att många tyvärr kan komma att bli besvikna.

– Många länder har inte lämnat in sina nationella klimatåtaganden inför mötet eller till och med sänkt målen. Enligt en analys från Climate Action Tracker är det just nu bara Gambia som har politik i linje med 1,5 gradersmålet, menar hon och fortsätter:

– COP26 har ju beskrivits som den sista chansen att hålla 1,5 gradersmålet vid liv så det viktigaste är att mötet bidrar till höjda ambitioner, och att luften inte går ur om vi inte når en överenskommelse.

Fredrika Andersson, 25, från Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.

Skickat med nio krav

Inför mötet i Glasgow har LSU skickat med totalt nio krav, eller så kallade röda linjer. Punkter de anser är avgörande för att klara av den globala omställningen.

– Vi från ungdomsrörelsen vill se politik för klimaträttvisa. De länder som drabbas hårdast av klimatkrisen måste få tillgång till klimatfinansiering och fler länder måste bidra till detta.

Fredrika Andersson lyfter även vikten av att Parisavtalet följs, och att länder ska tvingas uppdatera sin klimatpolitik i linje med forskningen, och att den granskas.

– Det är viktigt att regelboken blir transparent och att länder inte kan fuska med sin utsläppsredovisning. Det får heller inte bli en dubbelräkning i handeln med utsläppsrätter då det riskerar att urholka avtalets ambition.

Trots låga förväntningar tycker Fredrika Andersson ändå att mötet markerar att alla länder måste uppdatera sin klimatpolitik.

– Även om det skulle gå illa på mötet så är det inte kört. COP26 är otroligt viktigt då detta är ett globalt problem som behöver lösas med mer globalt samarbete. Men i slutändan handlar det om hur vi ställer om på hemmaplan, i varje stad och i varje land. Detta är en för viktig fråga för att lämna endast till ministrarna på mötet.

En kvinna demonstrerar inför klimatmötet utanför parlamentet i London under paroll ”Stop the blah, blah, blah”.

Tre stora rädslor

Samtidigt poängterar hon att ungas röster måste höras och att kraven följs upp.

– Det är viktigt att reflektera över vilka som kommer att höras på COP26. Mycket fokus ligger på vilka världsledare som kommer, men det är otroligt ojämlikt kring vilka som kan komma till Glasgow och inte, framförallt bland unga.

På frågan vilka de största rädslorna inför framtiden är nämner Fredrika Andersson tre saker, däribland att luften inte får gå ur alla efter COP26

– Vi behöver komma ut därifrån med lite vind i ryggen. På ett personligt plan är jag rädd för de tröskelpunkter som forskningen tror kan finnas mellan 1,5 och 2 graders uppvärmning, där naturen själv kan börja förstärka klimatförändringarna. När vi pratar om 1,5 gradersmålet så gäller det bara hur vi ställer om de system som vi människor själva har skapat, men om vi utlöser naturkrafter blir det otroligt mycket svårare.

”Varenda tiondel är viktig”

Den tredje är att omställningen enligt Fredrika Andersson måste ske rättvist.

– Ju längre tid vi skjuter på omställningen desto snabbare måste den ske och då riskerar de svagaste grupperna i samhället att drabbas hårdast. Vi måste därför se till att verkligen börja ställa om så fort vi kan.

Avslutningsvis hoppas hon att deltagarna, men också resten av världen, ska känna hopp inför framtiden.

– Varenda tiondels grad gör väldigt väldigt stor skillnad, framförallt för de som drabbas hårdast av klimatkrisen, men också för oss alla i slutändan.

ANNONS