Spår av sarin i Khan Sheikhoun-attacken

Publicerad 2017-05-24

FN-utredare har hittat spår av sarin eller en sarinliknande substans efter attacken mot Khan Sheikhoun i Syrien.

Nu vill teamet åka till staden för att kunna göra ytterligare utredningar.

Ingen part pekas ut som ansvarig för attacken som dödade över 100 människor.

Tidig morgon den 4 april kom rapporter från den oppositionskontrollerade staden Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen om att invånare attackerats med något som man misstänkte var gas.

Bilder och filmer på barn och vuxna som behandlades för skador efter kablades ut till omvärlden och en film som uppgavs ha spelats in på platsen visade ett tiotal livlösa barn ligga uppradade på ett lastbilsflak.

Över 100 människor miste livet.

Pekas ut

Vem som utfört attacken har inte klarlagts, men eftersom vittnesmål gör gällande att bomberna kom från luften har den syriska armén i samarbete med ryska krigsflyg pekats ut som mest troliga gärningsmän av omvärlden.

Syriens utrikesminister svarade att armén bombat en depå med kemiska vapen tillhörande terrorgruppen Nusrafronten när den misstänkta giftgasattacken inträffade.

Två dagar efter attacken överraskade USA med en motattack på Shayrat-flygfältet i Homs-provinsen i västra Syrien.

I skuggan av anklagelserna har FN:s team från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) undersökt vilken typ av medel som kan ha använts vid attacken mot Khan Sheikhoun.

Deltagit vid obduktioner

Bland annat har man deltagit vid obduktioner, analyserat biomedicinska prover, och lyssnat till vittnesmål från människor på platsen, skriver nyhetsbyrån AP.

Chefen för nedrustningsfrågor i FN, Izumi Nakamitsu, sa till FN:s säkerhetsråd i går att OPCW-gruppen nu vill få tillgång till Khan Sheikhoun-området för att kunna göra fler studier efter att man kunnat konstatera att giftgasen sarin eller ett sarinliknande ämne använts under attacken.

OPCW pekar inte ut vem som genomfört attacken, det gör i stället ett annat organ, kallat JIM, inom organisationen efter utredning. JIM har tidigare dragit slutsatsen att den syriska regimen använt kloringas och att terrorgruppen Islamiska staten använt senapsgas i Syrien.

Syrien gick 2013 med på att förstöra sina kemvapen efter ett avtal med Ryssland och USA, och blev då samtidigt medlem av OPCW.