Håller Lenin fräsch – för 1,6 miljoner

Publicerad 2016-04-13

Det kostar att ligga lik.

Särskilt om man som Vladimir Lenin gjort det i 92 år.

Nu ska han fräschas upp till en kostnad av 1,6 miljoner kronor.

Ända sedan 1924 har Sovjetunionens revolutionsledare Vladimir Lenin, eller Vladimir Iljitj Uljanov som han hette från början, legat i en glaskista till allmän beskådan i Leninmausoleet på Röda torget i Moskva.

Nu rapporterar BBC News att den ryska staten anser att det är dags att fräscha upp mannen bakom den ryska revolutionen.

Och då ska det inte sparas på åtgärderna utan Lenin ska enligt en rysk nyhetssida återställas till en ”livsliknande kondition”.

Statskassan har anslagit 13 miljoner rubel, motsvarande 1,6 miljoner svenska kronor, till projektet. Ett ryskt biomedicinskt center i Moskva har skött alla ”reparationer” av Lenin ända sedan starten 1924 och väntas få uppdraget på nytt.

Kontroversiellt förslag

Förslaget har lett till en omfattande debatt i rysk press och i sociala medier. Det är nämligen inte helt okontroversiellt.

I en opinionsundersökning bland 8 000 ryssar ansåg 62 procent att Lenin borde få en ordentlig begravning i stället.

Och på Komsomolskaya Pravdas webbsida rasar debatten med vitt skilda åsikter.

En del kritiserar kostnaderna för att fortsätta att hålla Lenins ”mumie” till allmän beskådan. Andra menar att Lenin själv skulle ha motsatt sig att bli behandlad som en idol.

I historieskrivningen om Lenin heter det att han själv uttalade öppet motstånd mot att monument eller statyer skulle resas till hans ära efter hans död.

Det blev precis tvärtom.

Vilket nu återigen bevisas av den förestående uppfräschningen.