(M)otvilligt stöd till Stubb i EU-toppval

TT TT

Publicerad 2018-10-21

Moderaterna har valt ryttare i ett lopp de egentligen inte vill ska köras: Finländske Alexander Stubb i racet om att bli EU-kommissionens ordförande.

Socialdemokraterna satsar på nederländske Frans Timmermans.

Det är val till EU-parlamentet nästa år i alla EU-länder. I slutet av maj ska 705 ledamöter, 21 av dem i Sverige, väljas för en femårsperiod.

Även EU–kommissionen få nya ledamöter och en ny ordförande efter Jean-Claude Juncker 2019. De europeiska partigrupperna nominerar och utser som bäst spitzenkandidater, efter det tyska ordet, till posten som ordförande i kommissionen.

Ta hänsyn

På försommaren ska EU-ländernas ledare i Europeiska rådet bestämma sig för ett av namnen, en person som de tror kan få mer än hälften av rösterna när denne ska godkännas av det nyvalda EU-parlamentet i juli. Det är sagt att Europeiska rådet ska ta hänsyn till resultatet i EU-parlamentsvalet.

Kandidaterna ska föra kampanj för sig och sin partigrupps politik under valet till EU-parlamentet – tanken är att Europas väljare ska engageras och veta vad de får när de gör sitt partival.

I den största partigruppen, den konservativa högergruppen EPP, står det mellan tyske Manfred Weber, ledare för EPP i EU-parlamentet och finländske förre ministern Alexander Stubb. Det hela ska avgöras på en konferens i Helsingfors 7-8 november.

Kristersson förordar

I EPP ingår svenska M och Kristdemokraterna. M lägger sina röster på Stubb, men är egentligen motståndare till systemet med toppkandidater.

– Det var det första jag sade till Alexander: Vi kommer gärna att stå bakom dig men vi tycker inte att det här i grund och botten är rätt sätt att utse ledare i EU, sade Ulf Kristersson till TT vid EPP-ledarnas möte i Bryssel i veckan.

– EU är ingen parlamentarisk demokrati, det är ett samarbete mellan nationalstater, det finns då ingen anledning att man ska ställa upp kandidater i förväg och lite påhittat binda sig för dem, anser han.

Moderatledaren syftar på att EU-länderna när de föreslår ordförande för kommissionen kan ta vem de vill, det måste inte vara någon av kandidaterna som partigrupperna lyft. Det håller inte EU-parlamentet, som har makten att stoppa en kandidat, med om.

De europeiska socialdemokraterna, PES, är näst största partigrupp i EU-parlamentet. PES ska föra fram antingen Frans Timmermans, nu vice ordförande i EU-kommissionen eller Maros Sefcovic, även han EU-kommissionär. Den 7-8 december avgör PES vem det blir.

Vill ha Frans

– Timmermans har erfarenhet, han har gjort ett bra jobb och är en mycket, mycket kompetent kandidat, säger utrikesminister Margot Wallström när hon talar för svenska S.

Wallströms partikollega, EU-parlamentarikern Jytte Guteland, tror att Timmermans, som är från Nederländerna, har rätt profil.

– Han har en ton och ett sätt som jag tror är attraktivt för oss nordbor, säger Guteland.

Ungefär samma argument ger Ulf Kristersson för liberalkonservative Alexander Stubb, jämfört med mer konservative Manfred Weber som anses vara storfavorit till att slå ut Stubb som EPP:s kandidat.

Weber har uppbackning av bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och de sju ytterligare EPP-politiker som leder regeringar på hemmaplan, däribland den ungerske premiärministern Viktor Orban.

Följ ämnen i artikeln