Nu kan du köpa en ”vabbare” åt ditt barn

Snyta snoriga barnnäsor, lägga svala handdukar på febriga små pannor?

Äh, köp en professionell vabbare istället.

I dag finns det nämligen inget som inte kan bli en tjänst som säljs med skattesubventioner och några klick på nätet. I den växande floran av appar och sajter med särskilda knappar för rut-avdraget har det nu dykt upp vab-service, en tjänst för dig som inte själv inte vill stoppa om din hostiga 2-åring eller trösta dottern som är hemma från förskolan på grund av influensa.

”Vi hjälper dig att vabba” kan man läsa på ett av företagen, Todcares, hemsida: ”Oavsett om det rör sig om en förkylning eller ännu en öroninflammation kan du känna dig trygg med våra erfarna VAB-specialister”.

 

Man kan tycka vad man vill om flexicurity och det nya tjänstesamhället, men att som vab-företag påstå att sjuka barn bara tycker att det är ”roligt att träffa nya människor” som om de vore Linkedin-proffs är nog att överdriva.

Visst finns problem med vab-systemet. Enligt Försäkringskassan betalades runt en miljard kronor felaktigt ut för vård av sjuka barn till fuskande föräldrar 2017. Men det kommer knappast förändras när man strösslar ännu mer skattepengar över toppchefer och andra som inte har tid att ägna sig åt sitt barn ens när det mår som sämst.

För det är förstås till personer på ”nyckelpositioner” på jobbet – läs, de mest välbetalda – man riktar sig till. Jurister, konsulter eller läkare till exempel. 300 kronor i timmen kostar det att slippa snyta ungen själv.

 

Uppgiften att ta hand om det febriga barnet ses naturligtvis som lägre värd, en icke-produktiv syssla, något som bara stör i karriären.

Det är något bakåtsträvande med hela idén. På 70-talet fanns faktiskt kommunala så kallade barnvårdare eller hemsamariter, ofta äldre, lågavlönade damer, som skickades ut för att vårda barn i hemmet. Systemet kraschade dock under infektionstoppar, det som på modernt språk kallas vabruari, och försvann när föräldrapenningen kom.

 

Man insåg kanske att sjuka barn behövde en mamma eller en pappa på sängkanten. Och inte en timanställd.

Till och med kräksjuka småbarn kan man numera leja bort till vab-service. Mot extra kostnad naturligtvis. Boka i appen.

Blir man orolig för hur barnet har det i sjukstugan? Lugn, man kan få live-uppdateringar via mobilen, och vill det sig riktigt illa kan den professionella vabbaren kontakta läkare via videolänk, eller ringa 112.

Det enda vi saknar nu är rut-avdraget för professionella gråterskor som kan fälla tårar över samtidens kyla.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln