Dömd till döden – för knarktillverkning

Uppdaterad 2018-10-24 | Publicerad 2011-09-22

I praktiken innebär det livstids fängelse

Svenske Kim Eriksson Sirawan, 30, dömdes i dag till döden i Thailand – för produktion och innehav av 53 gram metamfetamin.

– Domen mot mig är politisk. Man ville fälla mig, säger han.

I KEDJOR  Kim Eriksson Sirawan, 30, hävdar att han utsatts för en brottsprovokation.

Kim Eriksson Sirawan, 30, greps i juli förra året av thailändsk polis. I hans hem Rayong utanför Bangkok hittade polisen ett knarklaboratorium och 53 gram av drogen metamfetamin. Rättegången mot svensken hölls i juni i år.

I dag kom domen: dödsstraff.

Men dödsstraff för utlänningar i Thailand brukar av praxis alltid omvandlas till livstids fängelse, vilket även inträffade denna gång. I praktiken innebär det 45 år i fängelse.

”Jag är bedrövad och ledsen”

Kim Eriksson Sirawan tog beskedet om domen med bestörtning.

– Jag är bedrövad och ledsen, men mest förbannad på hur det thailändska rättsystemet hanterat alla mina bevis. Det är ett skämt. Domen mot mig är politisk. Man ville fälla mig, säger Kim Eriksson Sirawan när Aftonbladet träffar honom i domstolens häkte efter att domen avkunnats.

Han har själv hela tiden hävdad sin oskuld och anser sig vara utsatt för en brottsprovokation av den thailändska polisen i samarbetet med svensk och amerikansk polis. Dessa ska, enligt Eriksson, ha använt en infiltratör som lärde honom hur ett laboratorium fungerar och dessutom placerade metamfetminet i hans hus.

Säger sig ha lurats

– Jag ville veta hur labbet fungerade för att kunna producera handsprit och tvål. Det var min enda avsikt med att släppa in den här killen, som jag kände sen tidigare, i mitt hus. Nu blåste han mig, berättar Kim Eriksson Sirawan.

Men den rättsliga instansen i Bangkok köpte inte den förklaringen. I stället anser polisen att Eriksson Sirawan framställt metamfetamin för att sälja på gatan. Mannen som han pekat ut som infiltratör har heller inte kunnat höras.

Eriksson Sirawan dömdes för produktion och innehav av narkotika till döden.

Men domaren omvandlade direkt straffet till livstids fängelse, bland annat med motiveringen att ”Eriksson kanske inte ljög rakt igenom”.

Nu kommer han att överklaga domen.

Advokaten Chackrit Parameedireklap, som företräder svensken, sa efter domen:

– Vi har gjort vårt bästa. Nu kommer vi att överklaga domen och ta tillvara på de små möjligheter som finns kvar. Det här blir en lång process, Eriksson får nog räkna med att sitta i fängelse 2-4 år innan saken prövas igen.

Kan få vänta 8 år

Sverige har sedan 1989 ett bilateralt avtal med Thailand som bland annat innebär att dömda svenskar i landet kan överföras till Sverige för att avtjäna sitt straff.

Men när det gäller livstids fängelse för narkotikabrott måste den dömde sitta minst åtta år av fängelsestraffet i thailändskt fängelse – innan överförandet kan prövas av de lokala myndigheterna.

Kim har suttit 400 dagar på Bambat i Bangkok, ett specialfängelset för narkotikadömda, och han förs inom två veckor över till fängelset Bang Kwan.