Publicerad:
Uppdaterad:

Kritiken mot Söders inlägg: ”Osmakligt”

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Björn Söder.

Björn Söder (SD), skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg om morden på Ikea.

Tomas Eneroth (S) vill nu se en ordentlig diskussion om Söders lämplighet som andre vice talman.

– Det skadar förtroendet för Sveriges riksdag när en vice talman gör sådana uttalanden, säger han.

Björn Söder hänvisar i inlägget till förre statsministern Fredrik Reinfeldts tal om att svenska folket ska öppna sina hjärtan för människor på flykt.

"Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern.

Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen." skriver han.

”Vulgärt och fruktansvärt”

Aftonbladet har ringt runt till gruppledarna i riksdagen. Flera anser att Björn Söder nu försöker göra tragedin till partipolitik.

– Jag tycker det är smaklöst. I synnerhet när det kommer från riksdagens andre vice talman. En talman ska företräda hela Sveriges riksdag och hela Sveriges befolkning, säger Hans Linde (V).

Han får medhåll från Anders W Jonsson (C):

– I det här läget går mina tankar till de anhöriga till de två som blivit mördade medan Björn Söder tycker att det är intressant varifrån den som eventuellt utfört morden kommer ifrån. Det är så vulgärt, så fruktansvärt.

Kommer diskutera saken i riksdagen

Tomas Eneroth (S) menar att det är rimligt att Björn Söders uttalanden kommer upp i partiernas gruppledarutläggningar. Det handlar om att vårda de överenskommelser om spelregler som finns i riksdagen, säger han.

– Konstitutionellt finns det ju inga befogenheter som kan få honom att avgå, men jag tycker det är ett förfärligt uttalande och jag tycker det är väldigt viktigt att säga det. Jag kommer att säga att det skadar förtroendet för Sveriges riksdag när en vice talman gör sådana uttalanden.

Han kommer omgående att ta upp saken med Björn Söder.

– Jag är noga med att ha en rak dialog även med honom. Det här är ett bekymmer. Det är generellt ett bekymmer när sverigedemokrater uttrycker sig på ett sånt här sätt, men ännu mer när han är vice talman, även om det inte formellt är så.

"Osmakligt"

Reaktionerna är särskilt starka eftersom Söder är vice talman. Men enligt Anders W Jonsson är riksdagens regler sådana att det bara har betydelse när Söder ersätter den ordinarie talmannen, Urban Ahlin (S).

– Vice talman utses enligt riksdagens praxis utifrån partiernas storlek. Han uttalar sig som sverigedemokrat och det här uttalandet är tyvärr typiskt för sverigedemokrater, säger Anders W Jonsson.

De som kan avgöra huruvida Söder är lämplig som vice talman är Sverigedemokraterna själva, säger Anders W Jonsson.

Även Erik Ullenhag (FP) tar avstånd från Björn Söders inlägg och kallar det "osmakligt".

– Björn Söder och SD visar gång på gång sin främlingsfientlighet. Men han representerar Sveriges tredje största parti och för att byta ut honom som talman krävs att SD:s väljarstöd minskar.

Välkomnar diskussion

Hans Linde anser att det är dags att riksdagens diskuterar regelverket för talmansuppdraget.

– Jag skulle välkomna en diskussion om hans lämplighet. Gruppledarna träffas regelbundet med de fyra talmännen, och riksdagsstyrelsen sammanträder en gång i månaden. Där finns alla möjligheter att lyfta det.

Aftonbladet har sökt samtliga partiers gruppledare och sverigedemokraten Björn Söder.

Talman Urban Ahlin (S) säger att Björn Söders inlägg ska ses som ett uttalande från en riksdagsledamot och inte från en andre vice talman.

– Det finns bara en talman. Och det är jag. Att vara vice talman innebär att man fortsätter sitt arbete som riksdagsledamot utom just när man ersätter mig i kammaren, säger Urban Ahlin.

Publicerad:
Publicerad: