Barnfamiljer fick sova utanför Migrationsverket

Publicerad:

NYHETER

Ett 30-tal människor, däribland barn, fick tillbringa natten utomhus utanför Migrationsverket i Kållered söder om Göteborg i väntan på att tas emot som asylsökande.

– Situationen är inte hållbar, säger volontärer från Refugees Welcome.

Natten till fredagen tvingades ett 30-tal personer sova utanför Migrationsverket i Kållered, uppger volontärer från Refugees Welcome i Göteborg. En av volontärerna på plats är skådespelaren Kjell Bergqvist som berättar om sina upplevelser i tv-klippet ovanför den här artikeln.

Det var män, kvinnor och barn i alla åldrar som väntade på att få söka asyl. Men trycket är stort på Migrationsverket och de asylsökande tvingades vänta hela natten. Människor fick sova på gräsmattor, sittandes i pinnstolar, eller på bara asfalten.

– Vi har haft en hög inströmning till följd av flyktingkatastrofen och de senaste nätterna har det kommit ännu fler. Vi har en viss beredskap för hur många personer som ska komma varje kväll och natt, om det kommer ännu fler kan det blir så här. Men det är inte det normala och det är inte så här vi vill ha det, säger Marcus Toreman, regionchef för Migrationsverkets västra region.

Fick sova i korridorer

Några personer fick sova i tält som Migrationsverket satt upp, andra fick sova i korridorer. Men de som inte tog kontakt med Migrationsverket löste bostadsfrågan genom att sova utomhus. Något som Migrationsverket beklagar, säger Marcus Toreman:

– Det är klart att om det kommer 200 personer på en natt så tar det en stund att inkvartera dem, det är inget man gör på fem minuter. Det är väldigt många människor som söker upp oss och det är klart att hela systemet är ansträngt. Vi vill inget hellre än att ge folk inkvartering, men det kan bli så här någon natt.

Volontärer från organisationen Refugees Welcome jobbade hela natten med att hämta mat och kläder, och med att informera de som sov på platsen.

– Det var hemskt att se dem sova där, jag är väldigt upprörd. Tack och lov finns det ett stort engagemang i civilsamhället och i näringslivet också, men det här är inte hållbart på lång sikt, säger organisationens presskontakt Pernilla Stammler Jallif.

”Behövs fler tillfälliga boenden”

Refugees Welcome vill att Migrationsverket och Göteborgs kommun ska samarbeta för att ta fram fler tillfälliga transitboenden för flyktingar som kommer för att söka asyl. Flyktingar ska inte behöva vänta i 8-10 timmar på att få hjälp, menar Pernilla Stammler Jallif.

Migrationsverket säger att man jobbar med att hitta transitboenden, men måste fokusera på de som söker asyl i Sverige.

– Vi har fullt upp med att stödja de som söker upp oss och det är vårt uppdrag. Om kommunen vill ordna natthärbärge lägger vi oss inte i, det är inte vår uppgift. Men vi ger stöd till de som kontaktar oss och söker asyl, säger Marcus Toremar.

Publicerad: