”Där barnen sover” sprids över världen

Publicerad 2015-09-30

En saknar sin säng. En annan sin docka. En tredje drömmer om en tid när kudden inte var en fiende.

Snart har en halv miljon läsare sett Magnus Wennmans bilder av barnen som sover –  bara i Sverige.

Nu sprids det berörande bildreportaget av mediehus över världen.

I lördags publicerade Aftonbladet bildserien Där barnen sover, fotograf Magnus Wennmans berättelse om när natten kommer till några av de syriska barn som flytt inbördeskriget.

I kväll öppnas utställningen med samma namn på Fotografiska museet i Stockholm. Där visas bilderna fram till den 24 januari.

Men uppmärksamheten tar inte slut där.

Nått ut över världen

Bilderna har de senaste dagarna spridits i sociala medier och nått mediehus över hela världen. Många har hört av sig till Magnus Wennman och bett att få återpublicera reportaget.

– Det känns som att de här bilderna brutit genom det dagliga nyhetsbruset. Det är otroligt fint. Och bra, säger Magnus Wennman.

Han nämner tidningar som brittiska Daily Mail, tyska Bild och Süddeutsche Zeitung. Amerikanska CNN – och skådespelaren Ashton Kutchers mediaplattform Aplus.

Vill få människor att reagera

– Det visar vilken genomslagskraft bildjournalistik kan ha. Och det är ju det som är det viktigaste för en journalist, att kunna nå igenom och att folk reagerar på det man gör, säger Magnus Wennman.

Syftet med reportageserien är just det: att få människor att reagera och få upp ögonen för hur barnen drabbats av inbördeskriget i Syrien.

Fyra miljoner människor har hittills flytt från Syrien och närmare åtta miljoner är på flykt i Syrien.

Över hälften av de syriska flyktingarna är barn.

De ger barnen skydd

– Jag vill att folk ska beröras och skänka pengar. Hjälporganisationer som UNHCR har otroligt stor betydelse som ger de här barnen skydd, en plats att sova, en filt och mat, säger Magnus Wennman.

Så kan du hjälpa

För att hjälpa UNHCR att hjälpa barn på flykt kan du skänka pengar i utställningens insamling, alternativt skicka ett SMS med ordet FLYKT150 till 729 80 så skänker du 150 kr till UNHCR.

Du kan också Swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.