Två dog efter misstänkt matförgiftning

Uppdaterad 2015-05-05 | Publicerad 2015-05-04

60 drabbade på äldreboenden i Ljungby kommun

Ljungby/Stockholm. Två personer på ett äldreboende har dött.

Omkring 70 ytterligare är sjuka i vad man tror är matförgiftning.

Det kan vara frysta bär som orsakat det stora utbrottet.

Under helgen har tre personer förts till sjukhus från äldreboenden i Ljungby kommun.

Två av dem dog i sviterna av vad som tros vara matförgiftning orsakat av efterrätten till fredaglsunchen.

– Det serverades en bärparfait, där bland annat hallon ingick, säger Carina Karlund, informationschef på Ljungby kommun.

Totalt lagades 500 portioner av efterrätten.

Under helgen insjuknade ett 60-tal äldre och ett 10-tal ur personalen

Ingen salmonella

– Vi har skickat två prover för salmonella och de var negativa. Nu har vi skickat fler prover och livsmedel för provtagning men vi får inga svar förrän i morgon tisdag, säger Carin Karlund.

Även om inga prover är färdiga så pekar mycket på att det är de frysta bären som är orsaken.

– Det handlar om samma virus som orsakar vinterkräksjuka, berättar Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs län. Normalt är man frisk igen efter ett par dagar. Men för gamla och svårt sjuka kan viruset få allvarliga konsekvenser.

Enligt honom är det nu klarlagt att det var fredagens hallonparfait som orsakade smittspridningen.

Av de som fått mat hemskickad utan efterrätt har ingen blivit sjuk och av de som åt samma lunchmat på kommunens restaurang men utan att köpa bärparfaiten har inte heller någon drabbats.

På kommunens äldreboenden försöker man nu hindra vidare smittspridning genom att så gott det går hålla de sjuka isolerade och vara extra noggrann med hygienen.

Bären ska kokas

– Vi har slängt alla livsmedel som användes under helgen och vi har tagit in extra sköterskor för att ta hand om de sjuka.

Importerade bär är sedan tidigare en känd risk för calicivirus, en grupp virus som bland annat orsakar vinterkräksjuka.

Bären som vattnats med avloppsvatten eller hanterats av smittade personer är en vanlig väg för virusen.

Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar upp frysta, importerade bär, i synnerhet om de ska serveras äldre och sjuka.