Egyptiske presidenten kan bli kvar till 2034

TT

Publicerad 2019-02-14

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild.

Egyptens parlament röstar ja till att president Abd al-Fattah al-Sisi ska få möjlighet att sitta ännu längre på posten.

Parlamentet röstar för en grundlagsändring med överväldigande majoritet.

Presidenten är inne på sin andra mandatperiod och enligt grundlagen ska han inte kunna sitta på sin post längre än två mandatperioder om fyra år vardera.

Förslaget som parlamentet röstat om går i korthet ut på att al-Sisis mandatperiod förlängs från fyra till sex år, samt att räkningen ska återställas när innevarande mandatperiod löper ut år 2022 – vilket innebär att al-Sisi får möjlighet att vara president fram till år 2034. Parlamentet bifaller: 485 av 596 ledamöter röstade ja till en grundlagsändring.

Förslaget kommer nu att bearbetas av parlamentets juridiska utskott och sedan kommer parlamentet att få rösta igen om själva lagtexten.

Människorättsorganisationer kritiserar de tilltänkta grundlagsändringarna och varnar för att de egentligen syftar till att låta al-Sisi sitta kvar på livstid.

Abd al-Fattah al-Sisi, före detta arméchef, avsatte 2013 Egyptens första demokratiskt valde president, islamisten Muhammad Mursi. Året därpå valdes al-Sisi till president. Han omvaldes 2018 med 97 procent av rösterna, i ett val utan trovärdiga utmanare och som dömts ut som farsartat av internationella bedömare.